Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Синдикатите на национален протест и автошествие в София с искане за ръст на доходите

Парите

Синдикатите на национален протест и автошествие в София с искане за ръст на доходите

Синдикатите на национален протест и автошествие в София с искане за ръст на доходите - Tribune.bg
Снимка:
© Tribune.bg

Синдикатите - КНСБ и Конфедерация на труда „Подкрепа“ провеждат в София Национален протестен митинг и автошествие с искания за по-високи доходи и запазване на работните места.

Митингът ще се проведе от 11 часа пред Народното събрание, а автошествието  - от 12 до 14 часа в центъра на столицата и по основни пътни артерии в града.

От Столична община предупредиха, че се очаква затруднение в движението и на градския транспорт.

От президентството съобщиха, че държавният глава Румен Радев ще разговаря с представители на протестиращите.

В съвместна декларация КНСБ и Конфедерация на труда "Подкрепа" представят исканията си, които са свързани с доходите на работещите, трудовите и синдикалните им права, отражението на зелената сделка.

Сред тези искания са ръст на доходите до края на тази година, който да компенсира натрупаната инфлация, която през септември достигна на годишна база 18,7 процента, както и повишаване на минималната работна заплата от 710 на 850 лева от 1 януари догодина.

Синдикалистите настояват и за ръст с поне 13 процента през 2023 година на всички заплати в частния и бюджетния сектор, а за агенциите, работещи на терен - минимум 20 процента.

Сред исканията на синдикалистите са отлагане на плановете за либерализацията на енергийния пазар за битовите потребители след 2025 година, както и двойно увеличение на броя на хората, които получават пари за отопление с минимален размер на помощта 1000 лева.

В протеста ще се включат ръководствата на двете конфедерации, лидерите на федерации към тях, Съюзи, изразили подкрепа към исканията, синдикални председатели и работници от цялата страна.

По предварителна информация на организаторите в акцията ще се включат близо 5000 души и 1000 автомобила, съобщава БНР.

Анкети