Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Споразумение: МВФ ще отпусне на Египет заем от 820 млн. долара

Парите

Споразумение: МВФ ще отпусне на Египет заем от 820 млн. долара

Споразумение: МВФ ще отпусне на Египет заем от 820 млн. долара - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Международният валутен фонд и Египет постигнаха споразумение по третия преглед на разширената кредитна програма на МВФ, в рамките на която Кайро ще получи около 820 млн. долара.

Споразумението ще създаде условия за „ускоряване на структурните реформи“, заяви базираният във Вашингтон кредитор.

То е резултат от мисия на МВФ в Кайро от 12 до 26 май за преглед на изпълнението на реформите в Египет по линия на разширения заем, който беше увеличен до 8 млрд. през март от първоначалния заем в размер на 3 млрд. долара, договорен през декември 2022 г. Споразумението подлежи на одобрение от изпълнителния съвет на МВФ.

Египет продължава да извършва дълбоки структурни промени в икономиката си.

Ще бъдат приведени в действие планове за засилване на ролята на частния сектор в икономиката, справяне с високата инфлация и държавния дълг и преминаване към по-гъвкав валутен курс, съобщи МВФ, предаде АФП.

„Въпреки че геополитическото напрежение и неговото въздействие върху Египет остават предизвикателство, властите запазиха курса“, каза ръководителят на мисията на МВФ в Египет Ивана Владкова Холар.

„Тези усилия започват да водят до подобряване на перспективите, подобряване на наличността на FX (чуждестранна валута), инфлацията започва да се забавя и има признаци на възстановяване на частния сектор“, продължи тя.

Въпреки напредъка на Египет, „рисковете“ за икономиката остават, обясни Холар, като подчерта продължаващите странични ефекти от конфликта между Израел и Хамас в Газа и нападенията срещу корабоплаването в Червено море, които рязко намалиха приходите от транзита през Суецкия канал.

„Налице е предпоставка за ускоряване на структурните реформи, които ще бъдат от решаващо значение за постигане на целта за устойчиво повишаване на растежа, воден от частния сектор“, заяви МВФ.