Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Свиване на търговията на дребно у нас през март

Парите

Свиване на търговията на дребно у нас през март

Свиване на търговията на дребно у нас през март - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Оборотът при търговията на дребно в България се свива през март 2024 г. с 0,6% спрямо предходния месец, когато беше отчетено повишение с 0,3%, а производството в сферата на бизнес услугите се повишава слабо през февруари с 0,1 на сто, показват данни на Националния статистически институт (НСИ).

През март е регистрирано намаление на оборота при търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали с 2,3%, както и при хранителните стоки, напитки и тютюневи изделия - с 0,8% и при автомобилните горива и смазочните материали - с 0,4 на сто.

По-съществен спад с 4% е отчетен при търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника, при търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет има понижение с 3,8%, а при търговията с фармацевтични и медицински стоки, козметика и тоалетни принадлежности - с 3,3 на сто.

Повишение с 1,3% се наблюдава при търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия, посочва НСИ.

Спрямо година по-рано се наблюдава слабо увеличение на оборота в търговията на дребно с 0,3% през март след ръст с 3,2% през февруари.

Солидно увеличение с 8,6% е отчетено при търговията на дребно с нехранителните стоки, напитки и тютюневи изделия, докато при търговията с автомобилни горива и смазочни материали има спад с цели 15,5 на сто спрямо март 2023 г.

Ръст с 22,3% на годишна база е отчетено при търговията с текстил, облекло, обувки и кожени изделия, докато при търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника има спад с 9,2%, а чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - понижение с 5,7 на сто.

Анкети