Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Търговците на дребно у нас отчитат 70% ръст на липсите от кражби

Парите

Търговците на дребно у нас отчитат 70% ръст на липсите от кражби

Търговците на дребно у нас отчитат 70% ръст на липсите от кражби - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay/Снимката е илюстративна

70% ръст на липсите от кражби през 2023 г. спрямо 2022 г. отчитат от Българската ритейл асоциация (БРА). От бранша се обърнаха с апел към органите на реда за адекватна намеса.

„Искаме да призовем просто да се спазва и прилага законът, не апелираме за законови промени“, коментира председателят на БРА Венцислав Николов., който допълни, че проблемът е ежедневен, а профилите на крадците са различни.

„Напоследък нещата ескалират, организират се групи, а загубите стават по-големи и по-големи“, коментира оше той.

„Имаме стотици подадени жалби, които завършват по един и същи начин – случаите се обявяват за маловажни, крадецът бива пускан, понякога връща стоката, но понякога тя е съсипана, понякога не е цялата стока“, обясни заместник-председателят на БРА Аксиния Баева, подчертавайки, че така не се чувстват защитени.

Тя коментира, че най-много кражби има в най-големия търговски център в столицата. По думите на Боева голяма част от търговците разпознават извършителите на кражбите, благодарение на видеонаблюдението, но често лицата сменят магазините и дори градовете, което пречи на това да бъдат хванати.

По данни на БРА една от фирмите, която членува в организацията за миналата година е докладвала липси вследствие на кражби в рекорден размер от 220 000 лева.

„Част от загубите ги плащат служителите, защото им се режат бонусите, но крайният потребител също е потърпевш“, коментира още Венцислав Николов.

По думите му в момента, в който търговците отчетат липси при дадена стока, трябва да платят и ДДС върху тези липси.

Анкети