Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Търговският оборот между Русия и САЩ е намалял 11 пъти

Парите

Търговският оборот между Русия и САЩ е намалял 11 пъти

Търговският оборот между Русия и САЩ е намалял 11 пъти - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Търговският оборот между САЩ и Русия е достигнал нов рекорден минимум след налагането на санкциите и е достигнал 277 млн. долара през юли тази година. Това е 11 пъти по-малко, отколкото е било през февруари 2022 г. Това сочат данните на Бюрото за преброяване на населението на САЩ (Census Bureau), цитирани от ТАСС.

Цифрата за юли е почти 13 пъти по-малка, отколкото през същия месец на 2021 г. През 2021 г. САЩ заемат пето място сред най-големите търговски партньори на Русия. Това е най-ниската цифра поне от началото на 2000 г. (в базата данни няма по-ранни статистически данни по месеци). В същото време доставките от Русия представляват 90% от търговския оборот. Износът от Съединените щати през юли намалява до 36 млн. долара.

В търговския оборот между страните се запазват три основни канала: доставките от Русия на ядрено гориво, торове и платиноиди (паладий, платина, родий). През първите седем месеца на тази година САЩ внесоха от Русия стоки на стойност 3 млрд. долара, от които 2,5 млрд. долара се падат на тези групи.

Ядреното гориво, минералните торове и металите от платинената група не попадат в обхвата на американските санкции, за разлика от руския петрол и петролни продукти, диамантите и морските дарове. Мита от 35% бяха наложени и върху вноса от Русия на стомана, някои видове алуминиеви продукти, каучук и дървен материал. Вносът на черни метали от Русия в САЩ спадна почти до нула.