Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Вносът на LNG от Русия за Европа в застой от началото на годината

Мрежата

Вносът на LNG от Русия за Европа в застой от началото на годината

Вносът на LNG от Русия за Европа в застой от началото на годината - Tribune.bg
Снимка:
© Abb.com

Вносът на втечнен природен газ (LNG) от Русия е в застой от началото на годината. Той се доставя изцяло от газовото находище Ямал, частично собственост на TotalEnergies. Според първоначалните оценки на Международната асоциация на вносителите на втечнен природен газ (GIIGNL) от Русия за Европа са транспортирани 9 милиона тона, пише в своя блог журналистът Апостол Апостолов.

През първите седем месеца на годината се е запазила тенденцията както 2022 година. Общо 14 милиона тона са внесени през изминалата година когато избухна войната, пише белгийската преса.

Френскоезичният телевизионен канал BFM обръща внимание, че газовото находище Ямал е собственост на частната петролна компания „Новатек“, без пряко финансово участие на „Газпром, следователно на Кремъл. 20% дял се държи и от френската TotalÉnergies, която продава по 4 милиона тона LNG годишно в Европа.

Общо Ямал транспортира 80% от своя LNG в Европа, а останалата част се продава на Китайската национална петролна корпорация (CNPC).

Япония е страната, която продължава да разчитана на руското гориво от находището в Сахалин. От острова се транспортират за Страната на изгряващото слънце 60% от находището, за да може да се покрият 10% от енергийните нужди. Страната не може без руското LNG, дори ако се опита да внася повече втечнен газ от Китай.

Това е чувствителен дипломатически въпрос за Япония, защото газовото находище Сахалин е 50% собственост на „Газпром“, а йената продължава да пълни хазната на Кремъл.

Друга западна компания също продължава да има бизнес отношения с Кремъл въпреки европейските санкции. CercleFinance.com Exxon Mobil има 30% дялово участие в нефтеното находище Аркутин- Даги като част от проекта Сахалин 1 в Далечния изток. Произведеният петрол се преработва на острова и се транспортира по тръбопроводи до експортния терминал Де-Кастри, Хабаровска област.

Exxon Neftegas Ltd. е оператор на проекта Sakhalin-1 заедно с дъщерни дружества на руската държавна нефтена компания Роснефт.

Анкети