Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. САЩ и Нидерландия в спор заради нощните полети на летище „Схипхол“

Мрежата

САЩ и Нидерландия в спор заради нощните полети на летище „Схипхол“

САЩ и Нидерландия в спор заради нощните полети на летище Схипхол - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

От блога на българския журналист, живеещ в Белгия – Апостол Апостолов:

Отношенията между САЩ и Нидерландия може драстично да се влошат заради намерението на летище „Схипхол“ да редуцира нощните полети от следващата година.

Според медийни публикации в медиите отвъд Океана дори са готови да ограничат достъпа до летища на националния нидерландски превозвач КLM, съобщава телевизия NOS.

Плановете на летището са поетапно да свие броя на нощните полети до 452 000 годишно през 2024 година. Информатори на телевизията потвърдили бройката, което на практика означавало малко повече от предварително обявените 440 000 полета. Дали тази цифра ще се потвърди се очаква днес или най-късно до дни да излезе официално решение на правителството.

От друга страна според пресата, темата за редуцирането на полетите трябвало да бъде замразена на този етап, тъй като кабинетът на Марк Рюте е в оставка решение трябвало да се вземе след изборите през ноември когато бъде излъчен новият кабинет.

От Министерството на инфраструктурата и управлението на водите потвърдили пред NOS за изпратено писмо от Вашингтон. "Ние сме в контакт и също ще изпратим отговор", заяви говорител.

Пред вестник De Telegraaf директорът на KLM Марян Ринтел казва, че е следи отблизо темата и е на мнение, че Нидерландия не може просто да откаже на американските авиокомпании достъп до Схипхол. Говорителят отказва да се впуска в детайлни коментари докато не стане официално решението на кабинета. От летището също предпочитали да запазят мълчание и да не коментират журналистически материали

Междувременно сдружението, което защитава туристическите интереси ANVR отправи "спешен призив" към Камарата на представителите и кабинета да обявят решението за полетите на Схипхол като противоречиво.

За ANVR е "безотговорно"  да се вземе "такова драстично решение" в момент на оставка.

Анкети