Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Бъдещият нидерландски кабинет изправен пред огромен бюджетен дефицит

Мрежата

Бъдещият нидерландски кабинет изправен пред огромен бюджетен дефицит

Бъдещият нидерландски кабинет изправен пред огромен бюджетен дефицит - Tribune.bg
Снимка:
© ANP/ www.rtlnieuws.nl

След години, в които парите сякаш не свършваха, следващият нидерландски кабинет ще изпитва много по-труден период и риск от огромен дефицит в бюджета. Има милиарди разходи по отделните пера, които не могат да се  покрият от приходите, пише в своя блог българският журналист Апостол Апостолов.

Прогнозните очаквания са, че дефицитът ще набъбне до почти 49 млрд. евро през 2028 година, прогнозира в аналитичен репортаж частната телевизия RTL, която се базира на предоставени данни от Нидерландското бюро за анализ на икономическата политика (CPB).

През следващите години бюджетният дефицит ще се увеличи от 1,65% БВП до 3,9% през 2028 г., изчислява CPB.

Дори ако новият кабинет продължи да плава в същия курс, а именно да се стреми към максимален дефицит от 3% според европейските правила, наследникът на Марк Рюте ще трябва да направи драстични съкращения (или както се казва да реже до кокал б. ред)- или да увеличи данъците, за да се вмести в европейската рамка.

Следващите години правителствените разходи за плащане на лихви по стари заеми ще скочат главоломно. Тъй като те се погасяват дълго време, а след повишаването на лихвените проценти, ще се наложи да бъдат и рефинансирани. През 2028 г. очакваните разходи по стари заеми ще бъдат не по-малко от 14,7 млрд. евро, което е със 7,2 млрд. повече в сравнение с 2023.

Разходите за здравеопазване също ще растат по-бързо от икономиката през следващите години. Планираните милиардни инвестиции в мерки за климата и азотни мерки и за отбрана също ще направят така, че правителствените разходи да нараснат много рязко през следващите години.

„Правителството похарчи много пари, за да оправя политическите противоречия с парите. С други думи, ако страните трудно се договаряха, това се решаваше чрез разпределяне на много пари, така че всеки да получи своето. В резултат на това бюджетът се влоши значително“, казва професорът по публична икономика Бас Джейкъбс.

За възможностите и препятствията пред новия кабинет на Нидерландия се заговори, след като четвъртото поред правителство на Марк Рюте се сгромоляса заради противоречия в миграционната политика.

Основният препъникамък в колелата на четирипартийната коалиция се оказа намерението на Рюте да затегне ограниченията за събиране на семействата на кандидатите за убежище. Не еднократно премиерът е заявявал, че трябва да се ограничи техният брой особено през последната година. Неговите министри бяха принудени да отнесат не една и две опозиционни стрели заради препълнените миграционни центрове.

След оставката на кабинета редица належащи политики ще се наложи временно да бъдат „поставени във фризера“. Сред тях са политиките, свързани с климатичните промени, електромобилността, мерките срещу инфлацията, цените на енергията.

И като стана дума за ток и газ остава висящ въпроса за затварянето на газовото находище в Грьонинген и обезщетенията на жителите. Напомням, че местните подадоха иск, с който да се възстановят домовете им вследствие на земетресенията, причинени от дейностите в най-голямото газово находище на Европа.

Анкети