Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Цената на какаото достигна нови рекордни стойности

Парите

Цената на какаото достигна нови рекордни стойности

Цената на какаото достигна нови рекордни стойности - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Цените на какаото на стоковия пазар в Ню Йорк достигнаха нов исторически връх от 5 874 USD за тон, което е ръст с близо 40% от началото на годината и представлява близо 50-годишен рекорд.

Цената на основната съставка за производство на шоколад вече се е увеличила приблизително два пъти от началото на миналата година.

Рязкото покачване на цените на какаото вече се отразява на потребителите и притиска големите производители на шоколад.

Една от най-големите компании в бранша Hershey предупреди, че очаква историческите цени на какаото да ограничат ръста на приходите през тази година.

Главният изпълнителен директор на компанията Мишел Бък не изключи възможността за повишаване на цените за клиентите.

„Рано е да говорим за бъдещо ценообразуване, но като се има предвид къде са цените на какаото, ще използваме всички инструменти, включително ценообразуването, като начин за управление на бизнеса“, каза тя в разговор с анализатори.

Коментарите бяха направени в момент, когато Hershey обяви финансовите си резултати за трите месеца до 31 декември. Данните показват, че продажбите са намалели с 6,6 %, тъй като потребителите, засегнати от инфлацията, са намалили разходите си за захарни изделия.

Миналия месец Mondelez - компанията, която стои зад марката Cadbury, определи нарастващите разходи за съставките на шоколада като едно от предизвикателствата, пред които е изправена през следващата година.

Главният финансов директор Лука Зарамела заяви, че фирмата отчита „значително увеличение както на какаото, така и на захарта“.

През декември британската потребителска група Which? заяви, че цената на някои празнични шоколадови кутии е нараснала с поне 50 % за една година.

Докато общата инфлация за храните и напитките в супермаркетите в Обединеното кралство се понижи през ноември до 8,3 %, увеличението на цените на шоколада беше значително по-високо - 15,3 %.

Цените на какаото се повишиха поради слабата реколта в Западна Африка, където се произвежда по-голямата част от суровината.

Метеорологичният феномен Ел Ниньо е причина за по-сухо време в Гана и Кот д'Ивоар, които са двата най-големи производителя на какаови зърна в света.

Анкети