Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Цената на зехтина расте и увеличава престъпните практики за фалшифицирането му

Парите

Цената на зехтина расте и увеличава престъпните практики за фалшифицирането му

Цената на зехтина расте и увеличава престъпните практики за фалшифицирането му - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Търсенето на маслиново масло и неотдавнашната слаба реколта, както в Гърция, така и в Испания, и Италия доведоха до рязък скок в цената на маслиновото масло.

От основната селскостопанска организация в Италия Coldiretti алармират, че поради тази причина фалшифицирането на висококачествен зехтин с по-нискокачествени продукти се е превърнало в обичайна практика. Според тях нарастващото търсене на средиземноморски зехтин за износ се сблъсква с по-ниските нива на производство, предизвикани от все по-суровите климатични условия.

Цените на храните в ЕС: Зехтинът е поскъпнал със 75% от януари 2021 г.

Пробемът наистина придобива сериозни измерения, а доказателство за това са последните новини от правоприлагащата агенция на ЕС Европол, откъдето съобщават, че в края на ноември властите в Испания и Италия, работещи съвместно, са арестували 11 души, свързани с една такава престъпна група, като са задържали 12 варела, съдържащи около 260 000 литра фалшифициран, екстра върджин зехтин.

Освен това са иззети още 5200 литра качествено маслиново масло, което е било готово за износ. Властите твърдят, че той е „негоден за консумация“, въпреки фалшивите етикети, които посочват, че зехтинът е 100% италиански или испански.

Властите откриват също така 91 000 евро (почти 100 000 долара) в брой, четири автомобила от висок клас, фалшифицирани етикети и документи, в които се посочва, че маслото е испанско и италианско, докато тестовете на пробите показват, че е по-вероятно то да е произведено чрез смесване на странични продукти от зехтин с други видове масло.

Преди дни гръцката полиция арестува баща и син и конфискува тонове българско слънчогледово олио, представяно като зехтин. Двамата задържани, купували слънчогледовото олио в България. След това добавяли оцветители, за да го представят като зехтин „екстра върджин“. Част от него те продавали в България, а останалата част - в Гърция.

„Съчетанието на различни фактори, като общата инфлация на цените, намаленото производство на зехтин и нарастващото търсене, създаде идеална среда за измамни производители“, се казва в изявление на Европол.

„За съжаление, фалшифицирането на екстра върджин зехтин е често срещана практика, поради което борбата срещу него е приоритет на правоприлагащите органи - особено в страните производителки“, допълва правоприлагащата агенция.

„Смесването на маслиново масло от потребителски клас с алтернативи от по-нисък клас позволява на престъпниците да предлагат конкурентни цени, като същевременно се включват в законните вериги за доставки“, казват още от Европол.

В същото време според данните Coldiretti през 2023 г. добивът на средиземноморски зехтин е намален с 41%. Това се дължи на изключително влажната пролет, която е причината маслиновите дървета да цъфтят по-малко, а рекордните горещини през лятото са изсушили голяма част от така или иначе компрометираната реколта.

Анкети