Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Управителят на НОИ: Няма риск за пенсиите, дори ако до 10 юни не е приет нов закон за държавния бюджет

Парите

Управителят на НОИ: Няма риск за пенсиите, дори ако до 10 юни не е приет нов закон за държавния бюджет

Управителят на НОИ: Няма риск за пенсиите, дори ако до 10 юни не е приет нов закон за държавния бюджет - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

„Няма риск за пенсиите, никой няма да остави пенсионерите без пенсии“. Това заяви пред журналисти управителят на НОИ Ивайло Иванов в отговор на въпрос дали има риск за изплащането на пенсиите, ако до 10 юни депутатите не успеят да приемат нов закон за държавния бюджет.

„Това, което е важно, е да бъде приет удължителен закон или нов бюджет, за да се гарантира увеличението на пенсиите с 12%“, коментира той.

По думите на Иванов днешната предупредителната стачка на служители на НОИ в страната има своето основание, но за да бъдат увеличени възнагражденията им трябва да се мине през доста сложна бюджетна процедура.

„Бюджетът на Държавното обществено осигуряване се формира от вноските на осигурените лица и със средства от държавния бюджет за дофинансиране на системата, но тези средства не могат да бъдат използвани за работни заплати и за каквито и да е други разходи”, заяви Иванов.

Той обясни, че от два месеца тече непрестанен диалог по темата с двата синдиката – Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) и Конфедерацията на труда (КТ) „Подкрепа“.

Анкети