Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Василев призна, че се преговаря как да влезем в Еврозоната без да отговаряме на критерия за инфлация

Парите

Василев призна, че се преговаря как да влезем в Еврозоната без да отговаряме на критерия за инфлация

Василев призна, че се преговаря как да влезем в Еврозоната без да отговаряме на критерия за инфлация - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

„Със сигурност работим много активно по това да сме част на Еврозоната през 2025. От гледна точка на законодателството вече сме в еврозоната, остава Закона за БНБ, но той е технически. От гледна точка на дълг и дефицит изпълняваме критериите. От гледна точка на инфлацията водим разговори с другите държави“. Това коментира на форума Power Summit 2023 министърът на финансите Асен Василев.

Това за първи път официално потвърждава информацията, че България се опитва да приеме еврото без да е изпълнила един от основните критерии – този за ценова стабилност. Изискването, на което страната ни не отговаря е, темпът на инфлация да не надвишава с повече от 1,5% средния темп на инфлация в трите държави членки с най-добри резултати в областта на ценовата стабилност.

В изтекъл скандален запис от Националния съвет на „Продължаваме Промяната“ обаче се разбра, че тече опит този неизпълним в настоящата ситуация критерий да бъде прескочен.

В записа Кирил Петков заявява: „Днес имах разговор с Урсула, като ѝ зададох точно този въпрос: „Ако ще има възможност за такова правителство, обещаваш ли да ни пуснеш“. Тя вика „за Шенген ви е много голям шансът, за еврозоната – трябва да го измислите как да заобиколите правилата, в смисъл да влезете в рамките. И аз казах: „Може ли да мислим за инфлация, която да е минус ефекта на Украйна“ и тя ми вика: „Не ме цитирай, но ще се опитам да ти помогна“.

От Брюксел не потвърдиха новината, но впоследствие от пресслужбата на Европейската комисия бяха лаконични пред БНР, че председателят Урсула фон дер Лайен и бившият български премиер Кирил Петков са били в контакт.

От думите на Асен Василев не се разбра дали се преговаря за т.нар. „Ефект на Украйна“ върху инфлацията, но се потвърди, че „вратичката“, която се търси е около цените на енергията.

„Защото сме бедни, при нас така е структурирана потребителската кошница, че вътре са основно храни и енергия, затова бързо се вдигна. Сега от друга страна ни помага, защото при нас пада по-бързо, отколкото в другите държави. Ще видим през април как сме там. На декемврийския ЕКОФИН ще говорим за напредъка ни, очакваме юли решение“, обясни финансовият министър.

Той обяви, че информационната кампания вече е започнала.

„По-важно е чисто практически хората да започнат да си го представят. Ние дефакто сме в еврозоната откакто има евро, защото валутата ни е вързана. Тук по скоро въпросът е че има една група хора, която постоянно бива облъчвана с хибридни атаки. И като обикаляме страната и си говорим с хората – обясняват им, че цените ще се удвоят. Обществото вече започва да изгражда един инстинкт – вече 3-4 години ни плашат, първо щяхме да измираме в болниците и да ни изнасят в чували, после от студ. Който ги плаши, иска да им вземе нещо. Животът не е толкова страшен. България през какви тежки кризи е минала – войни, 10% от населението измира на фронта“, подходи традиционно оптимистично лидерът на „Промяната“.

Той обясни, че казва на кандидат-чуждестранните инвеститори: „Ако идвате в България за евтината работна ръка, си ходете“.

Анкети