Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Въвеждат „електронна кошница“ за плодове и зеленчуци в Кипър: Мярката цели по-достъпни цени

Парите

Въвеждат „електронна кошница“ за плодове и зеленчуци в Кипър: Мярката цели по-достъпни цени

Въвеждат електронна кошница за плодове и зеленчуци в Кипър: Мярката цели по-достъпни цени - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

В Кипър започва да действа „електронна кошница“ за плодове и зеленчуци по инициатива на земедеското министерство в страната.

Според негово проучване, по-голямата част от тях се продават в магазините на двойни цени спрямо тези на производителите.

Целта на електронната кошница е да се постигне предлагане на висококачествени продукти на по-справедливи и по-достъпни цени за потребителите, пише БНР. Много от плодовете и зеленчуците се продават в супермакетите над два пъти по-скъпо отколкото от организациите на производителите, показва проучване на министерството.

Новата дигитална платформа „e-Kofini“ е първата от поредицата стъпки, които правителството предприема за намаляването на голямата разлика между цените на производителите и тези в търговската мрежа, които достигат до потребителя, подчерта земеделският министър Мария Панайоту.

В новосъздадената „електронна кошница“ влизат 25 основни плодове и зеленчуци местно производство. Сред тях са домати, краставици, картофи, лук, банани, дини, пъпеши.

Два пъти седмично, в понеделник и четвъртък, експертите от земеделското министерство ще актуализират техните средни продажни цени, събрани от признатите организации на производителите и от търговските обекти в цялата страна.

В много случаи цените на едни и същи продукти са над 2 пъти по-високи в супермаркетите в сравнение с предлаганите от производителите, констатира доклад на земеделското министерство.

Рекордното повишение със 170% е установено при местните банани, които се продават от производителите средно за 0,50 евро за килограм, а в магазините потребителите плащат за тях по 1,35 евро.

Анкети