Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Южна Корея удвоява официалната си помощ за развитие на Африка до 10 млрд. щатски долара

Парите

Южна Корея удвоява официалната си помощ за развитие на Африка до 10 млрд. щатски долара

Южна Корея удвоява официалната си помощ за развитие на Африка до 10 млрд. щатски долара - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Южнокорейският президент Юн Сук Йол обяви няколко милиарда долара помощ и инвестиции за Африка, тъй като Южна Корея се стреми да укрепи търговските си отношения с континента.

Тази седмица Сеул е домакин на делегации от 48 африкански държави за голяма среща на върха, на която се надява да сключи споразумения, вариращи от доставка на важни минерали до инфраструктурни проекти.

При откриването на срещата на върха Юн обеща, че Южна Корея ще удвои официалната си помощ за развитие за Африка до 10 млрд. долара до 2030 г. и ще предостави 14 млрд. долара за експортно финансиране, за да помогне на корейските компании да разширят търговията и инвестициите си на континента.

„Също така ще допринесем активно за усилията на Африка за регионална икономическа интеграция чрез Африканската континентална зона за свободна търговия (AfCFTA), която стартира през 2019 г.“, допълни Юн.

AfCFTA е споразумение за свободна търговия, обединяващо 54 държави, което има за цел да хармонизира митническите тарифи на целия континент и което постепенно влиза в сила с надеждата да стимулира вътрешноафриканската търговия.

Юн също така обеща да „ускори сключването на споразумения“ по много други търговски партньорства.

Южна Корея желае да разшири сътрудничеството си с африканските държави в областта на инфраструктурата и енергетиката, но също така иска да допринесе за борбата с глобалното затопляне, добави президенът.

Той цитира проекти като геотермалната електроцентрала „Олкария“ в Кения и изграждането на система за съхранение на енергия в батерии в Южна Африка.

По-рано Юн каза пред АФП, че има „безброй жизнеспособни проекти, по които Корея и Африка могат да си сътрудничат в инфраструктурния сектор“.

Това би могло да включва „строителство на пътища, железопътни линии, летища и пристанища, интелигентни градски системи, включително интелигентен транспорт, и създаване на генерални планове“, добави той.

Южна Корея също така иска да работи с африканския континент, за да получи достъп до богатите му минерални ресурси, като кобалт и платина, които са важни за технологични сектори.

Със своя авангарден сектор на полупроводниците Южна Корея „е високотехнологична производствена сила, но разчита в голяма степен на внос за повече от 95% от нуждите си от минерални суровини“, подчерта президентът.