Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Земеделският бранш протестира срещу разпределението на еврофондове

Парите

Земеделският бранш протестира срещу разпределението на еврофондове

Парите отивали предимно към държавни структури, а не към реално работещите земеделци

Земеделският бранш протестира срещу разпределението на еврофондове - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

24 организации от сектор земеделие и преработка се обявяват  срещу начина, по който Управляващият орган на Програмата за селските райони планира да разпредели оставащите пари от предишния програмен период. В отворено писмо до министерството на земеделието браншът протестира срещу решението парите да бъдат насочени предимно към държавни структури, а не към реално работещите земеделци.

„Харчене като за последно“- така земеделците определят начина, по който Управителният орган на земеделската програма планира да разпредели оставащите европари. Според писмото на браншовите организации, парите ще бъдат насочени за закупуване на лабораторно оборудване, за дронове и за неясни инвестиции в  държавното дружество „Напоителни системи“.

„Това решение поставя парите в риск да бъдат загубени“, се посочва в протестното писмо и припомнят, че в същото време стотици проекти по мерките за  „Инвестиции в земеделски стопанства“ и „Инвестиции в преработка на селскостопански продукти“ остават без възможност за финансиране поради липса на бюджет.

„И по двете подмерки има подадени стотици проекти, които ще се провалят при липса на финансиране, а това ще влоши и без това тежкото положение в българското селско стопанство“, пишат още от бранша.

Анкети