Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Анализи
  3. По-висока покупателна способност: От 2012 г. индексът на цените нараства с над 60%, а доходите ни – със 77%

Анализи

По-висока покупателна способност: От 2012 г. индексът на цените нараства с над 60%, а доходите ни – със 77%

По-висока покупателна способност: От 2012 г. индексът на цените нараства с над 60%, а доходите ни – със 77% - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Как са се движили цените на някои от основните хранителни и нехранителни стоки през последните 10 години и какво количество от тях сме успели да си купим през цялото това време? Нова тв прави обобщение на статистиката по отношение на това как са се променили възможностите ни за покупка и цените в магазините през последното десетилетие.

За да съберат информацията, от Националната статистика използват месечното Наблюдение на домакинските бюджети. Изчисляват данните за купени 117 вида хранителни стоки, средно на домакинство, и 45 вида нехранителните стоки, средно на 100 домакинства. От 2012-а насам индексът на цените се е повишил с над 60%. За същото това време обаче са нараснали и доходите ни – със 77%. Със 75 на сто пък са се увеличили разходите ни.

През последните 12 години най-много е поскъпнало сиренето - със 143%. Ако през 2012-а сме можели да си купим 1 килограм за 5,50 лв., днес за същото количество трябва да похарчим 13,40 лв. С увеличение от 135% на второ място е лукът. Точно в средата на класацията са попаднали други два млечни продукта – киселото мляко и кашкавалът, чието увеличение е около 80%. Най-малко е то пък при бананите и захарта, която е и последна в класацията, тъй като от 2012 г. насам цената ѝ се е повишила само с 40 стотинки.

Сред нехранителните стоки най-голямо увеличение е отбелязано при дървата за огрев и детските обувки – между 114 и 100%. Около средното се движи поскъпването при облеклата, а най-малко са поскъпнали платовете – само с 1,5%. Телевизорите са единствената нехранителна стока, която не само не е увеличила цената си, а я е намалила – от 632 лева средна цена за един брой тогава до 615 лева днес.

Покупателната способност е тази, която определя количеството от определен вид стока, което може да купим с годишния си доход, ако го изразходим само за покупката ѝ. Според изследването за последните 10 години тя е нараснала при всички стоки. При хранителните - най-много при захарта – над 100% и свинското, от което през 2012 г. сме могли да купим 562 килограма, а днес – 1005. В дъното на класацията са чушките, картофите и сиренето, от което днес може да си купим с 4% повече, отколкото преди 10 години.

При нехранителните стоки най-голямо е увеличението при телевизорите. Годишният ни доход днес ни позволява да си купим 18 броя на фона 7 през 2012-а. Следват мъжките облекла и обувки. Най-малко са се увеличили възможностите ни по отношение закупуването на женско облекло и детски обувки, но най-вече на въглища, от които можем да си позволим с едва 33% повече.