Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Анализи
  3. Димитров, КНСБ: На пазара на труда е силно тревожно, покупателната способност намалява

Анализи

Димитров, КНСБ: На пазара на труда е силно тревожно, покупателната способност намалява

Димитров, КНСБ: На пазара на труда е силно тревожно, покупателната способност намалява - Tribune.bg
Снимка:
© Кадър/Нова тв

Президентът на КНСБ Пламен Димитров определи положението на пазара на труда у нас като „силно тревожно”.

„През последните 12 месеца, в частност във въгледобива, не беше направено нищо”, каза в ефира на Нова тв Димитров. Той допълни, че вече намалява покупателната способност на хората. По негови думи все още незаети на пазара на труда остават около 200 000 работни места. Той даде ниска оценка на социалния министър д-р Иванка Шалапатова.

След ТЕЦ Марица Изток 3 още едно предприятие в област Стара Загора започва масови уволнения

Според Димитров в момента е от съществено значение да се разреши кризата в сектора на въгледобива.

„Трябва водещите партии да участват в този процес, нужна е програма за хората, които вече се освобождават”, коментива Димитров.

По думите му в този сектор сред хората вече назрява отчаяние. Димитров открои като проблемна тема и частичната либерализация на пазара на електроенергия от 1 юли.

„Домакинствата не би трябвало да усетят ръст на цената,  съгласно законодателната рамка, единствено ръстът, който ще дойде от премахването на нощната енергия. Увеличение ще има - предстои да видим с колко”, заяви президентът на КНСБ.

„Депутатите, за съжаление, през последните седмици се възползваха политически от дефицита във Фонда за сигурност енергийната система”, допълни Димитров.

Пламед Димитров е категоричен, че икономистът и настоящ президент на Сметната палата Димитър Главчев, който беше избран от президента за кандидат за служебен премиер е подходящ избор.

„Смятам, че е подходящ  и ще намери начин да сглоби служебно правителство. Членове на синдикатите не са търсени за това правителство”, уточни президентът на КНСБ.

Анкети