Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Крипто
  3. При стабилен интерес към ETF: Биткойн може да стигне $100 000 до края на годината

Крипто

При стабилен интерес към ETF: Биткойн може да стигне $100 000 до края на годината

При стабилен интерес към ETF: Биткойн може да стигне $100 000 до края на годината - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Основната причина за повишаването на цената на биткойн е одобрението на спот ETF за криптовалутата от Комисията по ценни книжа и борси (SEC) на САЩ през януари. Ако интересът към новите инструменти се запази, оптимистичните прогнози са притокът на нови пари към криптовалутата да достигне 200 млрд. долара от настоящите близо 10 млрд. долара, което значително може да оскъпи биткойн. Възможна е и корекция в цената, ако интересът достигне плато, коментира Валентин Михов, консултант и преподавател във Finance academy, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

В момента на пазара има еуфория - цената от $62 000 е много близо до последния пик и настроенията са, че вече сме в бичи пазар, каза Михов.

Нови върхове: Биткойнът се доближи до $64 000

„Има някаква вероятност към края на годината да видим нива от порядъка на $100 000, което най-вероятно ще доведе и до голяма еуфория. Когато има такава голяма еуфория, обикновено винаги има и прегряване на пазара. Ако наистина стигнем 100 000 долара, има голям шанс и да задминем това ниво, но след това да има по-сериозна корекция заради предизвиканата еуфория. Дългосрочно интересът би трябвало да нараства.“

През април предстои т.нар. „халвинг“ на биткойн, при който се намаляват наградите, които получават „миньорите“ на криптовалутата. Исторически това е водело до покачване на цената в годината преди и след събитието, а може да се очаква и разпродажба в момента на халвинга, когато инвеститори се опитват „да продадат новината“, каза Михов.

За големите играчи като BlackRock е важно да предоставят биткойн ETF, тъй като печелят от големите комисионни по продукта, но вече започват да рекламират крипто като важна част от инвестиционното портфолио, каза Михов. Според него има потенциал при една рецесия да се сложи край на корелацията между акциите и биткойн след одобрението на спот ETF. До момента считан като високо рисков актив, биткойн все пак има повече прилика със златото и е разпознаван като ценен актив особено от по-младите, добави той.

Етикети: Биткойн (93) ETF (17)
Анкети