Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Крипто
  3. Биткойнът мина 50 000 долара за първи път от повече от две години

Крипто

Биткойнът мина 50 000 долара за първи път от повече от две години

Биткойнът мина 50 000 долара за първи път от повече от две години - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Биткойнът се покачи над 50 000 долара за първи път от повече от две години. Причината е оптимизмът на инвеститорите , че одобрението на САЩ за по-широка търговия с единицата ще увеличи търсенето.

Криптовалутата се радва на силен подем през последните месеци, подхранван от очакванията, че американските законодатели ще разрешат създаването на борсово търгувани фондове (ETF), които следят цената и позволяват на обществеността да инвестира в криптовалутата, без да я купува директно.

След като първоначално се понижи в отговор на дадената от Вашингтон зелена светлина миналия месец, от 22 януари насам биткойнът нарасна с около 25 %.

При този напредък той достигна до 50 328 долара, по данни на Bloomberg, което е най-високото му ниво от края на 2021 г.

"Купувачите-ентусиасти водят след себе си още купувачи-ентусиасти, които тласкат цените нагоре още повече", каза Фади Абуалфа от Copper Technologies.

"Криптовалутата има инерция на няколко зелени седмици и има голям шанс да продължи да се покачва, когато на пазарите се наблюдават седмични движения нагоре от 10% (както видяхме миналата седмица)“, заяви Абуалфа.

Валутата остава доста под рекордната си стойност от почти 69 000 долара през 2020 г., но ралито бележи възстановяване след поредица от високопрофилни скандали и сривове, които разтърсиха криптоиндустрията.

FTX, втората по големина криптоборса в света, се срина драматично миналата година, а шефът ѝ Сам Банкман-Фрийд е изправен пред до 110 години затвор за това, което прокурорите нарекоха "една от най-големите финансови измами в американската история".

А през ноември Чанпенг "CZ" Джао се оттегли от поста главен изпълнителен директор на Binance, най-голямата криптоборса в света, след като той и компанията се признаха за виновни за широко разпространени нарушения на правилата за пране на пари.

Биткойнът беше подкрепен и от надеждите, че Федералният резерв на САЩ ще започне да намалява лихвените проценти тази година, тъй като инфлацията намалява.

Стойността на актива беше повишена от кризата в предлагането, която се очаква през следващата година поради събитие, наречено "халвинг".

Анкети