Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Крипто
  3. Биткойнът отбеляза месечен връх от близо $48 000

Крипто

Биткойнът отбеляза месечен връх от близо $48 000

Биткойнът отбеляза месечен връх от близо $48 000 - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Най-популярната криптовалута в света - биткойнът, поскъпна в петъчната търговия с 5 на сто до едномесечен връх от 47 705 долара, предаде Ройтерс.

Възходящият тренд на цената му идва на фона на предстоящото през април събитие халвинг. То се провежда на всеки четири години или всеки път, когато към блокчейна бъдат добавени 210 000 „блока“. В рамките на събитието се намалява наполовина възнаграждението, което получават „копачите“ на биткойни - участници в системата, които на доброволен принцип чрез специализирано оборудване валидират трансакции в мрежата и създават нови токени. Целта е да бъде ограничен броят на биткойните, които се пускат на пазара.

Привържениците на криптовалутата твърдят, че това може да допринесе за повишаване на цената ѝ, тъй като биткойните ще станат по-трудно достъпни.

Друг фактор, определящ поскъпването на популярната криптовалута, е решението през януари на американската Комисия по ценните книжа и фондовите борси (SEC) да одобри дейността на няколко спот борсово търгувани фондове (ETF), базирани на биткойн.

 

Анкети