Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Технологии
  3. Актьорският съюз в Холивуд: Без използване на ИИ за генериране на статисти и зомбита

Технологии

Актьорският съюз в Холивуд: Без използване на ИИ за генериране на статисти и зомбита

Актьорският съюз в Холивуд: Без използване на ИИ за генериране на статисти и зомбита - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

От компютърно генерирани „статисти“ до „зомбита“ с изкуствен интелект - новите ограничения срещу използването на изкуствен интелект в Холивуд бяха определени от актьорския съюз, предаде АФП.

Гилдията на филмовите актьори (SAG-AFTRA) постигна тази седмица споразумение със студиа като Disney и Netflix, за да сложи край на близо четиримесечната си стачка. Членовете на управителния ѝ съвет гласуваха с 86% за ратифициране на споразумението.

Освен 7% увеличение на минималното възнаграждение и нов фонд от 40 млн. долара годишно за прехвърляне на част от приходите за хитови предавания от студиата към актьорите, ключова част от преговорите бяха предпазните огради на ИИ.

Сделката „позволява на индустрията да продължи напред - тя не блокира ИИ“, заяви на пресконференция преговарящият от SAG-AFTRA Дънкан Крабтрий-Ирланд.

„Но тя гарантира, че творците са защитени. Техните права на съгласие са защитени. Правата им на справедливо възнаграждение и правата им на заетост са защитени.“

През последните години студията експериментират с изкуствения интелект - от връщане на починали филмови звезди с помощта на реалистични „цифрови реплики“ до използване на компютърно генерирани фонови фигури за намаляване на броя на актьорите, необходими за бойни сцени.

Много продуценти, които намаляват разходите, искат ИИ да играе все по-голяма роля и започнаха да изискват от някои изпълнители да участват във високотехнологични 3D „сканирания на тялото“ на снимачната площадка, често без да обясняват как и кога ще бъдат използвани изображенията.

Но сега на актьорите трябва да се заплаща същата ставка за всяко използване на тяхната цифрова реплика, каквато биха спечелили, ако сами извършват същия „обем работа“ на снимачната площадка в реалния живот - каза Крабтрий-Ирланд.

На фона на опасенията, че фоновите работници - или „статистите“ - могат да бъдат първите, които ще загубят работата си заради изкуствения интелект, бяха въведени строги ограничения.

„Не може да се използва дигитална реплика, за да се избегне ангажирането и заплащането на актьор за втори план по този договор“, каза той.

Студиата трябва да получат съгласието на актьора - или на неговото имущество - всеки път, когато цифровата му реплика се използва във филм или телевизионен епизод.

Те не могат да представят на актьорите шаблонни договори, които им дават право да използват репликата за вечни времена, а вместо това трябва да предоставят „разумно конкретно описание“ на начина, по който тя ще бъде използвана всеки път.

Анкети