Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Технологии
  3. ЕК отново разследва Meta: Платформите Facebook и Instagram не защитават непълнолетните

Технологии

ЕК отново разследва Meta: Платформите Facebook и Instagram не защитават непълнолетните

ЕК отново разследва Meta: Платформите Facebook и Instagram не защитават непълнолетните - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Европейската комисия започна нова процедура срещу компанията на Марк Зукърбър Meta. Това става ясно от съобщение, публикувано от централата на институцията в Брюксел.

Целта е да се установи дали компанията, собственик на Facebook и Instagram, е направила достатъчно, за да спази Закона за цифровите услуги (DSA) на ЕС в областите, свързани със защитата на непълнолетните.

ЕС разследва платформи на Meta

От ЕК заявиха в изявлението си, че проучват дали платформите на социалния медиен гигант - Facebook и Instagram -  „могат да стимулират поведенчески зависимости при децата, както и да създадат така наречените „ефекти на заешка дупка“.

От ЕК добавят, че са загрижени за проверката на възрастта в платформите на Meta, както и за рисковете за поверителността, свързани с алгоритмите за препоръки на компанията.

От европейския изпълнителен орган аргументираха започването на новото разследване с предварителен анализ на доклада за оценка на риска, изпратен по изискване на ЕК от Meta през септември 2023 г.

Нова функция: Meta ще предпазва потребителите в Instagram от разпространение на голи снимки

От ЕК формулират направленията, по които ще започнат разследването си.

• Изпълнението от страна на Meta на задълженията по (DSA)  за оценка и смекчаването на рисковете, причинени от дизайна на онлайн интерфейса на Facebook и Instagram. Според ЕК по този начин двете мрежи могат да се възползват от уязвимостта и неопитността на непълнолетните, да причинят поведенческа зависимост и/или да засили „ефекта на заешката дупка“. Такава оценка е необходима за борба с потенциални рискове от упражняването на основни права за физическото и умственото благосъстояние на децата, както и за зачитането на техните права;

• Изпълнението на изискванията на (DSA)  по отношение на мерките за смекчаване с цел предотвратяване достъпа на непълнолетните до неподходящо съдържание. Става дума най-вече за инструментите за удостоверяване на възрастта, използвани от Meta. Те може да не са приемливи, съразмерни и ефективни;

• Изпълнението на задълженията според (DSA)  да прилага необходими и съразмерни мерки за гарантиране на високо ниво на защита на личния живот, безопасността и сигурността на непълнолетните. Става дума най-вече за настройките на личните данни за непълнолетни като част от дизайна и функционирането на системите за препоръчване на съдържание в социалните мрежи.

Започването на разследване „не предопределя неговия резултат“, подчертават от Комисията. Процедурата ще даде възможност на европейската изпълнителна власт да продължи да събира доказателства и да оказва натиск върху Meta да направи подобрения.

От американската група незабавно потвърдиха добрата си воля по този въпрос.

„Искаме младите хора да имат безопасни, съобразени с възрастта им онлайн преживявания и прекарахме десетилетие в разработването на повече от 50 инструмента и политики за тяхната защита. Това е предизвикателство, пред което е изправена цялата индустрия, и с нетърпение очакваме да споделим с Европейската комисия подробностите от нашата работа“, заяви говорител на Мета.

Припомняме, че Meta вече беше предупредена през ноември за защитата на непълнолетните, но отговорите ѝ на официалните искания от Брюксел явно не бяха счетени за достатъчни.

Анкети