Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Технологии
  3. Експертен британски доклад препоръчва да се обмисли забрана на смартфоните за лица под 16 години

Технологии

Експертен британски доклад препоръчва да се обмисли забрана на смартфоните за лица под 16 години

Експертен британски доклад препоръчва да се обмисли забрана на смартфоните за лица под 16 години - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Следващото правителство на Великобритания трябва да обмисли законова забрана на мобилните телефони в училищата и пълна забрана за ползването на такива устройства от лица под 16 години, се казва в доклад на британски законодатели, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Комисията по образованието в Камарата на общините, долната камара на британския парламент, заяви, че са необходими по-строги насоки относно мобилните телефони в училищата и как да се управлява времето, прекарано пред екрана на децата у дома, за да се защитят по-добре младите хора.

В документа се твърди, че времето пред екрана е вредно за психическото и физическото здраве на децата и както училищата, така и родителите се нуждаят от ясни насоки от правителството по въпроса.

По-рано тази година министерството на образованието на Обединеното кралство издаде насоки, инструктиращи директорите как да забранят използването на телефони не само по време на час, но и по време на почивка и обяд, и предложи персоналът да претърсва учениците и чантите им за мобилни телефони, ако е необходимо.

Но комисията каза, че това няма достатъчно голям ефект.

В доклада се казва, че следващото правителство трябва да се консултира относно повишаването на възрастта за опериране с цифрови устройства от 13 на 16 и трябва да обмисли пълна забрана на смартфони за лица под 16 години, както и пълна законова забрана на мобилни телефони в училищата, отбелязвайки увеличение в времето пред екрана и използването на телефона от децата, което е в съответствие с поведенческа зависимост.

Отбелязва се също така, че е налице 52% увеличение на времето на децата пред екрана между 2020 г. и 2022 г., като за една четвърт се твърди, че използват устройствата си по пристрастяващ начин.

Председателят на комисията Робин Уокър каза: "Прекомерното използване на екрани и смартфони има ясно отрицателно въздействие върху психическото и физическото благополучие на децата и младите хора.“

„Без спешни действия повече деца ще бъдат поставени в опасност“, добави той.