Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Технологии
  3. ЕС може да глоби Meta с над 12 млрд. евро за нарушение на Закона за цифровите пазари

Технологии

ЕС може да глоби Meta с над 12 млрд. евро за нарушение на Закона за цифровите пазари

ЕС може да глоби Meta с над 12 млрд. евро за нарушение на Закона за цифровите пазари - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Брюксел проправи пътя за тежки финансови санкции срещу Meta, като постанови, че шампионът в областта на социалните мрежи не спазва правилата за използване на лични данни в ЕС за целенасочена реклама.

Мета е задължена да иска съгласието на потребителите, преди да комбинира лични данни от различните си услуги за целите на рекламното профилиране, предаде АФП.

За да спази това изискване, американската група е предложила на потребителите на Фейсбук и Инстаграм платен абонамент, който им позволява да избегнат насочването на реклами. От друга страна, ако желаят да запазят безплатната услуга, те трябва да се съгласят да предадат данните си.

„Meta принуди милиони потребители в ЕС да направят избор: да платят или да се съгласят. Според предварителните ни констатации това е нарушение на Регламента за цифровите пазари (DMA)”, написа комисарят по цифровите технологии Тиери Бретон в социалната мрежа X.

DMA, който влезе в сила изцяло в началото на март, „има за цел да върне на европейските потребители правото да вземат решения относно своите данни“, подчерта той.

Комисията счита, че моделът на Meta не съответства на регламента на ЕС, по-специално защото „не позволява на потребителите да упражняват правото си на свободно съгласие за комбиниране на личните им данни“ между различните платформи.

Това становище, издадено след започването на разследването на 25 март, е второто обвинение срещу цифров гигант по DMA - след обвиненията, публикувани срещу Apple, чийто App Store според твърденията нарушава европейските правила за конкуренция.

Apple нарушава новите цифрови правила в ЕС, рискува да отнесе глоба в милиарди евро
Заради Закона за цифровите пазари на ЕС: Apple отлага пускането на три от новите си функции

Сега Мета може да упражни правото си на защита, като получи достъп до преписката и отговори писмено на предварителните заключения.

Ако те бъдат потвърдени, Комисията ще приеме окончателно решение за несъответствие до края на март 2025 г.

Тогава Meta може да бъде глобена с до 10 % от глобалния си оборот, който миналата година достигна около 125 млрд. евро: санкция, която може да надхвърли 12 млрд. евро, ако групата на Марк Зукърбърг не спазва правилата на ЕС.

DMA, която позволява да се предприемат по-бързи и решителни действия срещу злоупотреби с конкуренцията от страна на цифровите гиганти, беше въведена, за да защити появата и растежа на стартиращите предприятия в Европа и да предложи на потребителите по-голям избор.

Етикети: мета (49) DSA (8)