Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Технологии
  3. Компания за онлайн пътувания попадна под ударите на новите правила на ЕС за цифровите пазари

Технологии

Компания за онлайн пътувания попадна под ударите на новите правила на ЕС за цифровите пазари

Компания за онлайн пътувания попадна под ударите на новите правила на ЕС за цифровите пазари - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Европейският съюз включи нидерландския гигант в областта на онлайн пътуванията Booking.com към списъка си с компании, които са достатъчно големи, за да попаднат в обхвата на по-строгите правила за конкуренция.

Booking.com, чието дружество майка Booking Holdings е със седалище в САЩ, разполага със шест месеца, за да се подготви за привеждане в съответствие със знаковия Закон за цифровите пазари (ЗЦП).

ЕС вече посочи шест пазарни „пазачи“, които трябва да се съобразят със ЗЦП: Alphabet - компанията майка на Google, Amazon, Apple, Meta, Microsoft и ByteDance - собственик на TikTok.

Целта на правилата е да се изравнят условията на конкуренция на дигиталния пазар, като се гарантира, че потребителите в ЕС имат повече възможности при избора на продукти като уеб браузъри и търсачки.

ЗЦП също така изисква от компаниите да информират Брюксел преди придобиването на други фирми, независимо от техния размер, в опит да се ограничат монополите.

Booking.com е доминиращ играч с пазарен дял от над 60% в Европа.

Комисарят по вътрешния пазар на ЕС Тиери Бретон обеща, че блокът „ще работи, за да се увери, че в рамките на шест месеца ще изпълни изцяло целите на ЗЦП“, предаде АФП.

Дружества под прицел

ЕС може да наложи глоби в размер до 10% от общия световен оборот на дадено дружество. При повторни нарушения този процент може да нарасне до 20, а при най-тежки обстоятелства ЕС може да разпореди разформироване на дружествата.

Според регулацията ЕС може да налага глоби в размер до 10% от общия глобален оборот на дадена компания. При повторни нарушения този процент може да нарасне до 20%, а при най-тежки обстоятелства Съюзът може да разпореди разпадане на дружествата.

ЕС не се притеснява да предприеме мерки срещу най-големите дигитални платформи, като Booking, чрез новите си закони или като използва по-стари, по-утвърдени правила.

Миналата година Брюксел блокира офертата на Booking за eTraveli, по-малък онлайн туристически агент, позовавайки се на опасения, че всяко разрешение може да доведе до по-високи цени за потребителите.

Брюксел вече започна проверки на Apple, Google и Meta в рамките на ЗЦП.

За да може Брюксел да посочи дадена компания като „пазач“, тя трябва да отговаря на определени условия.

Критериите включват наличие на повече от 45 млн. активни потребители месечно в ЕС и повече от 10 000 активни бизнес потребители годишно, установени в блока.

Новите ограничения се отнасят и за цифровите компании с годишен оборот в ЕС от поне 7,5 млрд. евро (8,1 млрд. долара) или с пазарна стойност над 75 млрд. евро.

Комисията съобщи също, че е решила да не включва в списъка си рекламните услуги, предоставяни от X и TikTok.

Анкети