Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Технологии
  3. Нова политика: X на Мъск ще събира биометрични данни от потребителите си

Технологии

Нова политика: X на Мъск ще събира биометрични данни от потребителите си

Нова политика: X на Мъск ще събира биометрични данни от потребителите си - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

X на Елон Мъск иска да събира биометрични данни и история на образованието на потребителите, става ясно от предстояща актуализация на политиката за поверителност, пише Business Insider, цитират bTV.

От платформата, известна преди като Twitter, заявиха:

„Въз основа на вашето съгласие можем да събираме и използваме вашата биометрична информация за целите на безопасността, сигурността и идентификацията.“

От така формулираното съобщение не става ясно какво се има предвид под биометрична информация, но в чести случаи това се отнася до вид физически данни за дадено лице, каквито са пръстовите отпечатъци, например.

Представител на X потвърди плановете пред Bloomberg, но не даде подробности. Новата все още неясна политика трябва да влезе в сила на 29 септември.

През юли срещу X беше заведено колективно дело, в което компанията беше обвинена, че съхранява биометрични данни без съгласието на потребителите. Ищецът твърди, че X е събирала и съхранявала идентификационна информация от всяка снимка с лице, качена в платформата.

Събирането на биометрични данни е особено спорно в дебата за неприкосновеността на личния живот на гражданите, тъй като докато номерата на кредитните карти или дори номерата на социалните осигуровки могат да бъдат променени, ако са компрометирани, биометричната информация на лицето е непроменяема.

В новата политика за поверителност на X се казва също, че компанията ще започне да събира данни за професията на потрвбителите, тяхното образование и действията им в търсене на работа.

Това изглежда е свързано с X Hiring, предстоящия инструмент за набиране на персонал на платформата, който в момента е в бета-режим, достъпен за проверени организации. През май X направи първото си придобиване под ръководството на Мъск, като купи стартъп за набиране на таланти, наречен Laskie.

Разширяващите се услуги на X са част от амбицията на Мъск да го превърне в „приложение за всичко“, което може не само да публикува и търси работа, но и да извършва плащания и видеоразговори.

Анкети