Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Технологии
  3. От виртуалното към реалното: Училища у нас забраняват смартфони в часовете и междучасията

Технологии

От виртуалното към реалното: Училища у нас забраняват смартфони в часовете и междучасията

От виртуалното към реалното: Училища у нас забраняват смартфони в часовете и междучасията - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

С напредването на технологиите, игрите в дворовете на училищата отстъпиха място на игрите на смартфона и таблета, гледането на видеоклипове и сърфирането в интернет. Нещо, което се случва и в междучасията и по време на час.

Затова и немалко училища в страната забраниха използването на телефони в учебните часове. Някои прибегнаха и до по-строга мярка, налагайки цялостна забрана за използването на телефони, предава БНР. Такива училища вече има и във Варна. Сред тях и ОУ „Черноризец Храбър“, където от края на февруари е в сила подобна заповед.

До голяма степен решението е провокирано от зачестилите случаи на агресия между учениците, снимането на клипове с насилие, както и всички рискове, които крият социалните мрежи. Това коментира директорът на учебното заведение Даниела Пенкова.

Учениците предават телефоните преди началото на първия час и ги получават след края на последния. По думите на директора, тази мярка се приема добре от повечето родители.

Олга е родител на дете в 3 клас в ОУ "Черноризец Храбър". Тя, както и нейната дъщеря приемат радушно решението на ръководството на училището, а по думите на майката, резултатът ще е положителен.

Трудно е било само през първата седмица, каза още директорът Даниела Пенкова.

„Те буквално не знаеха какво да правят без телефони. Някои се опитваха да ги крият в раниците, но това беше само първата седмица“, поясни Пенкова. След това децата са станали по-усмихнати, започнали са да общуват повече помежду си и да играят настолни игри като „Не се сърди, човече“. Дори се заражда идея в часовете по изобразително изкуство да правят настолни игри.

Така онлайн игрите се оказват напълно заменени от реалните.

А дори и в малкото междучасие, дворът на училище „Черноризец Храбър“ беше изпълнен с детска глъч и хвърчащи отвсякъде футболни, баскетболни и волейболни топки. Децата играеха на позабравени игри като „Пиян морков“, „Криеница“ и други. Забелязва се подобрение и в учебния процес и концентрацията на учениците по време на час или при контролно.

Оказва се, че забраната за използване на телефони е налице и в други училища. В училище „Цар Симеон“ прилагат тази мярка от години. Забрана за използване на телефони има и в Основно училище „Добри Чинтулов“. И там родителите са доволни.

Надеждата на директора на ОУ „Черноризец Храбър“  Даниела Пенкова пък е един ден мярката да стане задължителна за всички училища в страната.

Анкети