Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Технологии
  3. Постоянна заплаха: Австралия под ударите на руски и китайски хакерски атаки

Технологии

Постоянна заплаха: Австралия под ударите на руски и китайски хакерски атаки

Постоянна заплаха: Австралия под ударите на руски и китайски хакерски атаки - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Австралия е изправена пред "постоянна заплаха" от подкрепяни от различни държави хакери, заяви агенцията за разузнаване на страната, като подчерта особената опасност от руски и китайски кибератаки срещу критичната инфраструктура, предаде АФП.

През последните 12 месеца Австралия беше засегната от редица хакерски атаки, включително една от тях в края на миналата седмица, която за три дни блокира големи пристанища.

Без да обвинява за конкретни хакерски атаки или прониквания, Австралийската дирекция за сигналите посочи в последния си доклад Москва и Пекин като едни от най-големите киберзаплахи за страната.

Според дирекцията подкрепяните от държавата хакери вероятно ще продължат да се насочват към водоснабдяването и електрическите мрежи и вероятно ще увеличат усилията си за кражба на военни тайни от Австралия и нейните съюзници.

В доклада се предупреждава, че основната мишена може да бъде австралийският отбранителен пакт AUKUS с Обединеното кралство и Съединените щати.

В рамките на споразумението AUKUS Австралия трябва да придобие подводници с ядрена мощност и да разработи модерни технологии като изкуствен интелект и хиперзвукови ракети.

"Партньорството AUKUS, с неговия фокус върху ядрените подводници и други напреднали военни способности, вероятно е цел за държавни субекти, които искат да откраднат интелектуална собственост за собствените си военни програми", се казва в доклада.

Тя изтъкна инцидент от май, при който подкрепяни от Пекин хакери проникнаха за кратко в "сектори на критичната инфраструктура" в САЩ, и предупреди, че Китай може да използва подобни техники, за да получи достъп до австралийски системи.

В доклада се предупреждава, че хакерите създават и "специални инструменти" за проникване в правителствени мрежи, като се посочва руската мрежа за зловреден софтуер "Snake", разбита от Съединените щати тази година.

В този случай руските шпиони са използвали сложен зловреден софтуер, за да заразят правителствени мрежи и изследователски съоръжения в около 50 държави.

Запитан за констатациите в доклада, австралийският министър на отбраната Ричард Марлес заяви, че ключовият търговски партньор Китай също е "източник на безпокойство за сигурността на нашата страна".

Експерти по киберсигурност заявиха, че недостатъчните защитни мерки и натрупването от страна на компаниите на чувствителна информация за клиентите са превърнали Австралия в мишена за хакерите.

В края на миналата седмица големи пристанища, обслужващи 40% от търговията с товари в Австралия, спряха работа, след като хакери проникнаха в компютри на оператора DP World.

Medibank, най-големият частен здравен застраховател в Австралия, съобщи през ноември миналата година, че хакери са получили достъп до данните на 9,7 милиона настоящи и бивши клиенти, включително медицински досиета, свързани със злоупотреба с наркотици и прекъсване на бременност.

През септември 2022 г. телекомуникационната компания Optus стана жертва на нарушение на сигурността на данните от подобен мащаб, при което беше получен достъп до личните данни на до 9,8 милиона души.

 

Анкети