Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Технологии
  3. Разработиха биоинженерно супер растение, което мащабно атакува замърсяването на въздуха в стаите

Технологии

Разработиха биоинженерно супер растение, което мащабно атакува замърсяването на въздуха в стаите

Разработиха биоинженерно супер растение, което мащабно атакува замърсяването на въздуха в стаите - Tribune.bg
Снимка:
© Neoplants

Може да изглежда като невинно зелено растение, но името му напомня за нещо много по-близко до робот или междузвездна ракета.

Neo Px е биоинженерно растение, способно да пречиства въздуха в затворени помещения в безпрецедентен мащаб. Растението е първото от поредица свръхмощни организми, обясняват производителите.

„По отношение на пречистването на въздуха то е еквивалентно на до 30 обикновени стайни растения“, каза Лионел Мора, съосновател на стартиращата компания Neoplants.

„Neo Px не само може да улавя, но и да отстранява и преработва някои от най-вредните замърсители, които присъстват в помещенията“, допълва Мора.

Преди пет години предприемачът се запознава с Патрик Торби, изследовател в областта на редактирането на генома, който мечтае да създаде живи организми „с функции“.

„Около нас имаше растения и си помислихме, че най-мощната функция, която бихме могли да им добавим, е да пречистват въздуха“, посочи Мора.

Защитени от природните стихии, няколко хиляди модифицирани растения от вида „Pothos“, зелени, оцветени с бели петна по листата, очакват реда си да бъдат засадени в саксии, опаковани и изпратени.

Френският стартъп започна да продава първите си продукти в Съединените щати през април.

САЩ са особено обещаващ първи пазар, тъй като много американци вече използват широко пречистватели на въздуха.

„Правим всичко възможно да изпращаме колкото се може повече растения всяка седмица, но засега това не е достатъчно, за да задоволим търсенето“, заяви съоснователят на Neoplants.

Горски пожари

Американците оценяват високо чистотата на въздуха, като се имат предвид всички неотдавнашни проблеми, свързани с горските пожари.

Един от замърсителите, които идват от горенето, е бензенът.

Според Агенцията за опазване на околната среда на САЩ въздухът в затворени помещения може да бъде от два до пет пъти по-замърсен от външния, главно поради летливите органични съединения (volatile organic compounds – VOCs).

VOCs са газообразни замърсители, които могат да се натрупват в помещенията и да оказват отрицателно въздействие върху качеството на въздуха и здравето.

Отварянето на прозорците няма да помогне много, тъй като замърсяването с VOCs може да идва от разтворители, лепила и бои и следователно може да се крие в почистващите препарати, мебелите и стените. Тези химикали се свързват с редица неблагоприятни последици за здравето.

От компанията обясняват, че в момента растението за пазара в САЩ е с начална цена от 120 щатски долара и се продава в комплект с пакети, пълни със специален прах, които съдържат микробиом, или по-точно казано бактериален щам.

„Тази бактерия колонизира корените, почвата и листата на растенията“, сподели Торбей, главен технологичен директор на компанията, в изследователската ѝ лаборатория в Сен-Оен, Франция, недалеч от Париж.

Бактериите „абсорбират VOCs, за да растат и да се размножават. Растението е там, за да създаде тази екосистема за бактериите. Така че имаме симбиотична система между растенията и бактериите", каза той.

В бъдеще Neoplants планира да произвежда генетично модифицирани растения, чийто метаболизъм директно ще извършва работата по пречистване на въздуха.

А в по-дългосрочен план компанията се надява да се справи с проблемите, свързани с глобалното затопляне.