Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Технологии
  3. Ричард Брансън спира да инвестира в компанията си за космически туризъм Virgin Galactic

Технологии

Ричард Брансън спира да инвестира в компанията си за космически туризъм Virgin Galactic

Ричард Брансън спира да инвестира в компанията си за космически туризъм Virgin Galactic - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Ричард Брансън обяви, че спира да инвестира в основаната от него компания за космически туризъм Virgin Galactic. По думите му вложението му от почти 1 милиард щатски долара досега е достатъчно, предават световните медии, цитирайки интервю, което милардерът даде за Financial Times.

„Вярвам, че компанията трябва да разполага с достатъчно средства, за да върши работата си сама“, коментира Брансън.

Сър Ричард Брансън призна, че неговата инвестиционна компания Virgin Group не е в най-добрата си финансова форма поради пандемията и че е научил скъп урок от бизнеса на Virgin Orbit, който фалира по-рано през 2023 г.

 

Компанията за космически полети на милиардера Ричард Брансън фалира

След новината акциите на Virgin Galactic се сринаха с 16%, търгувайки се за по-малко от $2 на ценна книга.

Припомняме, че Virgin Galactic беше основана от Брансън през 2004 г., но през последните месеци компанята явно наистина изпитва затруднения, защото съкрати около 180 служители с мотива, че напълно променя курса си на развитие.

Според последните финансови отчети на Virgin Galactic, публикувани през ноември, съвсем скоро компанията ще приключи полетите си със съществуващия си ракетен самолет VSS Unity. В момента се разработва нова линия суборбитални космически кораби под името Delta, които ще са по-големи от настоящето превозно средство, разработвано повече от десетилетие.

Сър Ричард Брансън смята, че средставата, с които Virgin Galactic разполага в момента са достатъчно, за да държат компанията на повърхността до 2026 г., когато ще бъде въведен в експлоатация новият космически самолет. Според непотвърдена информация тогава цената за полет до ръба на Космоса ще достигне до 1 милион щатски долара на пътник.

Припомнямя, че 2023 година беше много успешна за компанията, тъй като официално беше даден старта на редовните туристически полети до ръба на Космоса. Още през 2021 година самият Брансън се присъедини към един от първите полети с екипаж на борда.

Тази година компанията е отвела шест групи туристи до ръба на космоса, сред които тестови пилоти, платили си клиенти, почетни гости и служители на Virgin Galactic, но според плановете тези полети ще се случват по-рядко, като компанията ще започне да изпраща туристи в Космоса на тримесечие, а не веднъж месечно. Следващата мисия на VSS Unity - Galactic 06, е насрочена за януари 2024 г.

Анкети