Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Технологии
  3. Самоуправляващите се роботи на Uber Eats вече доставят храна и в Япония

Технологии

Самоуправляващите се роботи на Uber Eats вече доставят храна и в Япония

Самоуправляващите се роботи на Uber Eats вече доставят храна и в Япония - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Самоуправляващи се роботи вече извършват доставки на храна в Токио. Услугата се предлага от Uber Eats Япония, която работи в партньорство с Mitsubishi Electric.

Към момента машините с изкуствен интелект обслужват само два магазина, намиращи се в малък район около квартал „Нихомбаши“, като клиентите могат да използват роботизираните доставчици само в делничните дни, между 10:00 и 17:00 часа.

От Uber Eats уточняват, че на фона на продължаващия недостиг на работна ръка в страната, имат за цел да разширят услугата си, като постепенно ще включат повече обслужвани райони.

Роботът, разработен от американксия стартъп Cartken и модифициран за японския пазар от Mitsubishi Electric работят посредством изкуствен интелект. Те са оборудвани с камери, които ги предпазват от сблъсък с хора и предмети. Машините се предвижват с шест колела, като развиват максимална скорост от 5 км в час. Правоъгълната форма и размерите им от 71 см дължина, 46 см ширина и 60 см височина, им позволяват да пренасят до 20 килограма продукти, предават медиите в Япония.

Тяхната работа започва веднага след като бъде направена поръчка в приложението Uber Eats. Тогава роботът се отправя към съответния магазин, за да вземе поръчката и после се отправя към адреса, посочен от клиента. За да получат поръчката си потребителите трябва да се верифицират, като използват специален ключ в платформата за доставки.

Япония вече е втората страна в света, където Uber Eats извършва своите доставки със самоуправляеми се роботи. През 2022 г. компанията пусна такава услуга в САЩ.

Анкети