Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Технологии
  3. Стъпка назад: Intel отлага плановете си за разширяване на производството си във Виетнам

Технологии

Стъпка назад: Intel отлага плановете си за разширяване на производството си във Виетнам

Стъпка назад: Intel отлага плановете си за разширяване на производството си във Виетнам - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Intel отложи планираната си инвестиция във Виетнам, която можеше почти да удвои операциите на американския производител на чипове там, предава Ройтерс, цитирайки свои източници.

Най-голямата фабрика на Intel в световен мащаб за сглобяване, опаковане и тестване на чипове се намира във Виетнам. От компанията обмисляха по-нататъшното разширяване на дейността си в страната, особено след като Джо Байдън обяви сделки за подкрепа на производството на чипове във Виетнам по време на посещението си в Ханой през септември.

Мениждъри на комапнии, сред които Google, Intel и Boeing ще придружат Байдън във Виетнам

Виетнам желае да се позиционира като алтернатива на Китай и Тайван на фона на политически рискове и търговско напрежение със Съединените щати.

От Intel засега отказват да коментират темата, но пред Ройтерс са заявили: „Виетнам ще продължи да бъде основна част от нашите глобални производствени операции, тъй като търсенето на полупроводници расте.“

Обръщането на Intel би било удар върху нарастващите амбиции на Виетнам да играе по-голяма роля в глобалната полупроводникова индустрия. В момента правителството в страната води разговори и с други производители на чипове, надявайки се да привлече фирми, които искат да диверсифицират своята верига за доставки.

През юни Intel обяви големи инвестиционни планов и в Европа. На този фон точно тогава Виетнам се сблъска с недостиг на електроенергия, принуждавайки много производители временно да спрат производството си.

Междувременно Intel разширява и инвестициите си в фабриките си в Малайзия, един от основните конкуренти на Виетнам в Югоизточна Азия.

Етикети: Виетнам (4) Intel (7)
Анкети