Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Технологии
  3. Тъмни облаци над Sora на OpenAI: Италия разследва новия видео инструмент на компанията

Технологии

Тъмни облаци над Sora на OpenAI: Италия разследва новия видео инструмент на компанията

Тъмни облаци над Sora на OpenAI: Италия разследва новия видео инструмент на компанията - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Италианският орган за защита на данните е започнал разследване на Sora - нов инструмент за изкуствен интелект (AI), създаден от американската фирма OpenAI.

Италианският орган за защита на данните заяви, че е обезпокоен от "възможните последици за обработката на лични данни на потребители, намиращи се в Европейския съюз и по-специално в Италия", и е поискал от OpenAI "разяснения".

Sora, която беше представена през февруари, но все още е в тестова фаза и все още не е достъпна за обществеността, може да създава реалистични видеоклипове с продължителност до една минута чрез прости потребителски подкани.

Ново поколение ИИ: Sora на OpenAI ще генерира видеоклипове по текст

Надзорният орган заяви, че OpenAI - която също така създава чатбота ChatGPT и генериращия изображения DALL-E - има 20 дни, за да предостави информация по редица въпроси.

Те включват какви данни се събират и използват за обучението на инструмента, "дали става въпрос за лични данни и дали те включват определени категории (религиозни или философски убеждения, политически мнения, здраве, сексуален живот)".

Освен това иска да знае дали Sora ще спазва европейските правила за защита на данните, ако бъде пусната на пазара в ЕС.

Италианските власти временно блокираха чатбота ChatGPT на OpenAI в края на март миналата година, обвинявайки го, че не спазва европейските разпоредби и не разполага със система за проверка на възрастта на потребителите.

Анкети