Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Технологии
  3. Технически проблеми прекратиха машиния вот в редица секции в страната

Технологии

Технически проблеми прекратиха машиния вот в редица секции в страната

Технически проблеми прекратиха машиния вот в редица секции в страната - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Общо 5898 са машините, разположени в секциите в цялата страната, но на много места днес устройствата за гласуване не са заработили.

„За 4 от тях, 2 от които са в Благоевград, стана ясно още вчера, че са извън строя“, обясни пред БНР говорителят на ЦИК Росица Матева.

За още 16 секции от началото на изборния ден до около 12.00 часа стана ясно, че също няма да се гласува с машина заради различни технически проблеми. Някои от машините дават съобщения за грешка при флаш паметите. При няколко машини не се зарежда софтуерът, а при други има проблем с принтера. От някои машини са излезли бели бюлетини или по-късо отрязани, на които не се чете вотът. Затова при открит проблем от ЦИК взимат своевременни решения и издават указания за начина, по който може да продължи гласуването в конкретната секция.

За момента само на хартия ще гласуват в секции с неработещи машини в Русе, Пазарджик, Смолян, Варна, Сливен, Асеновград и в София. По думите на Полина Витанова - председател на Общинската избирателна комисия, сериозни проблеми с машинното гласуване има в около 100 секции в столицата

„Имаме констативни протоколи на 2 машини - в столичните райони „Триадица” и „Изгрев”, с които е преустановено машинното гласуване. Има и в други райони – „Оборище”, „Кремиковци”, „Красно село”, в които очакваме това да се случи“, коментира Витанова.

В другите градове на страната около обедните часове две от машините с установен технически проблем бяха във Варна. При тях не е заработил принтерът. Проблем със софтуера е възникнал при една машина във Велико Търново. В тази секция се е преминало към гласуване с хартиени бюлетини. В Добрич една машина е излязла извън строя заради проблем с флашпаметите

В община Тунджа гласуването с машини е започнало без електрозахранване, а на батерия, но след отстраняването на повредата, е продължило по обичайния ред.

В Лясковец също са отчели проблем с машината, но не е постъпило искане за преминаване към гласуване с хартиена бюлетина.

От секция в село Владимирово, община Бойчиновци, също твърдят, че машината не работи. Гласувал избирател е съобщил, че на разписката му излиза друг вот, а не подаденият от него. В този случай ЦИК не разреши машината да бъде изведена и да се премине само към гласуване с хартиена бюлетина.

В Благоевградска област има 6 машини- пет в Благоевград и 1 в Сандански, които при гласуване не отчитат вота на избирателите, а от машината излиза празна бюлетина. Предстои ОИК да вземат решение как да продължи гласуването там.

Анкети