Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Технологии
  3. Драмата с машинния вот: 30 устроийства в София, въпреки неизправности са били използвани

Технологии

Драмата с машинния вот: 30 устроийства в София, въпреки неизправности са били използвани

Полина Витанова, секретар на 23-а РИК се опасява, че по този начин гласуването не може да бъде отчетено

Драмата с машинния вот: 30 устроийства в София, въпреки неизправности са били използвани - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

В София засега 8 машини са изключени, а с още около 30 има проблеми с отпечатването на бюлетините. Там където машините спряха да работят, хората използваха хартиена бюлетина. Това предизвика недоволство сред някои гласоподаватели. Оплакват се, че така им се отнема правото на избор, което имат по закон, предава БНТ.

В 25-а секция в 113 училище в столичния район „Илинден" машината отказала да разпечатва още в 9:40 и машинното гласуване там е преустановено. Според избирателната комисия проблемът е в новите ролки. Били несъвместими с машините.

Техническите проблеми в изборния ден продължават - ЦИК: Около 65 машини в страната в момента не работят

„Ролката е малко по-широка и клатушка, докато предишните избори ролката беше по-тънка и нямаше такива проблеми“, заяви Методи Николов, секретар 25-а секция, район „Илинден“.

И ако хората, които упражняваха правото си на глас в 113-то училище в София, нямаха против да гласуват и без машина, то в 41-во училище в центъра на града обаче държаха на машинния вот. Там машината ту работеше, ту не, това изнерви хората, които се надяваха все пак машината да проработи и чакаха повече от час.

„Над 50 секции са се обадили за проблем, че машините или не разпечатват бюлетина, или разпечатват бюлетина, в която няма отразен вот“, заяви пред БНТ Полина Витанова, секретар на 23-а РИК.

По думите ѝ по този начин гласуването не може да бъде отчетено.

„След първите 5 случая изпратихме имейл и чакаме указания от ЦИК дали тези избиратели могат да гласуват повторно и какво да се случи с тези бюлетини, на които няма отпечатан вот. Само за една машина има съставен протокол и е преустановено гласуването с машина“, допълни Полина Витанова.

Освен за десетки машини с дефект са получени и сигнали от избиратели, които твърдят, че са настойчиво съветвани от членовете на секционни избирателни комисии по какъв начин да дадат своя вот - с хартия или с машина.