Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Технологии
  3. ЦИК: До момента общо 20 машини за гласуване в страната са с дефект и не работят

Технологии

ЦИК: До момента общо 20 машини за гласуване в страната са с дефект и не работят

В тези секции гласуването продължава само с хартиени бюлетини

ЦИК: До момента общо 20 машини за гласуване в страната са с дефект и не работят - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Има секции в страната, в които машините са дефектирали и се преминава изцяло на хартиено гласуване, съобщиха от ЦИК. 12 000 секции за гласуване има в страната. В чужбина те са 737.

Говорителят на комисията Росица Матева сподели за БНР:

20 машини са дали дефекти и не работят. За 16 машини получихме информация във вчерашния ден при диагностиката на машините. Останалите са в днешния ден. Основно проблемите са, че изобщо не стартира машината. В един случай имаме липса на карти, в други случаи картите на сработват с машината. Общо взето това са проблемите. В тези секции се продължава в момента само с хартиени бюлетини". 

Има места, където са се появили само бели бюлетини от машината и комисиите са дали възможност да се гласува повторно:

Комисиите са си съставили протокол за тези ситуации, така че в края на изборния ден, когато преброяват гласовете - те са установяват с преброяване и на машинните бюлетини - ще се отрази това обстоятелство, за да могат контролите да бъдат удовлетворени. В случая, СИК е действала правилно. И в други такива случаи - имахме едно обаждане за машина, която е отпечатала много много къса бюлетина и не се вижда как е гласувал избирателят - там също са дали указания да му създаде възможност втори път да гласува. На места не е дадена възможност - на две или три места - на избирателя да гласува втори път, но препоръката на ЦИК е в такива случаи да се даде възможност на избирателя да гласува още веднъж като бъде съставен протокол и бъде отразено това обстоятелство".

На бюлетината от машината трябва да се поставя печат, припомнят от ЦИК.

Анкети