Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Финансова равносметка: Колко солено ни излязоха изборите през последните две години?

Парите

Финансова равносметка: Колко солено ни излязоха изборите през последните две години?

Цели 124 млн. лв. сме платили за вота 2 в 1 - за президент и парламент на изборите през ноември 2021 г. като това са най-скъпите избори до сега

Финансова равносметка: Колко солено ни излязоха изборите през последните две години? - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

За две години сме платили общо 390 млн. лв. за организацията на избори през последните 4 вота, като сметката набъбва с още почти 94 млн. лв. отделени за петия вот днес. Така общият разход на държавата за избори от пролетта на 2021 година насам достигна 483 млн. лв.

Най-скъпите избори в историята на България

Цели 124 млн. лв. сме платили за двата тура на вота 2 в 1 - за президент и парламент на изборите през ноември 2021 г. като това са най-скъпите избори до сега, предава bTV.

Изборите 2 в 1 изместиха в класацията за най-висок разход пролетния вот, който организирахме през април 2021 г. и, който до този момент водеше с разход от 110 млн. лева и до ноември същата година всъщност бяха най-скъпите избори за Народно събрание, провеждани досега. Тогава страната ни за първи път купи машини за гласуване.

Изборите днес на 2 април 2023 г. струват почти 94 млн. лв. Най-много пари са заделени за заплатите за изборната администрация и логистиката - над 46 милиона лева.

Близо 13 млн.лв. - за МВР, които се грижат за реда в изборния ден.  10 млн. 450 хиляди лв. струва отпечатването на бюлетините и разяснителната кампания.

За сравнение, предходните избори през 2022 г., са стрували 71 млн. лв.