Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Технологии
  3. В Китай представиха първия напълно електрически робот, който може да тича (ВИДЕО)

Технологии

В Китай представиха първия напълно електрически робот, който може да тича (ВИДЕО)

В Китай представиха първия напълно електрически робот, който може да тича (ВИДЕО) - Tribune.bg
Снимка:
© Кадър/ Maginative

Пекинският център за иновативни хуманоидни роботи показа първия изцяло електрически робот, съобщи MyDrivers. Моделът е кръстен Тянгонг. Хуманоидът има роботизирани ръце и крака, може да се движи като човек. Представеният робот може да ходи и тича със скорост до 6 километра в час. Според учените това е първият в света подобен робот с електрическо задвижване. Той е висок 163 сантиметра и тежи 43 килограма. За ориентация в пространството Тянгонг получи сензори за триизмерно зрение и високоточна инерционна измервателна единица. В допълнение, роботът е оборудван с високоточни шестизмерни сензори за сила.

В материала се посочва, че за конфигуриране на робота е използван методът „Обучение с прогнозиране и имитация на подсилване въз основа на паметта на състоянието“. Това позволи на хуманоидния робот да се научи да се движи естествено като човек. Освен това Тянгонг може да се адаптира към променящата се среда без намесата на оператор.

В края на април участниците в европейския проект RoboSAPIENs говориха за създаването на невронна мрежа, която може да превърне обикновен робот в адаптивен. Такива машини ще могат да се адаптират към променящата се среда.

Анкети