Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Технологии
  3. В САЩ започва процесът по най-голямото антитръстово дело срещу Google

Технологии

В САЩ започва процесът по най-голямото антитръстово дело срещу Google

В САЩ започва процесът по най-голямото антитръстово дело срещу Google - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Google се изправя пред най-голямото си досега съдебно предизвикателство в съда във Вашингтон, за да отхвърли обвиненията на правителството на САЩ, че е действала незаконно, за да изгради огромното си господство в онлайн търсенето.

В продължение на десет седмици, в които ще бъдат дадени показания от над 100 свидетели, Google ще се опита да убеди федералния съдия, че забележителното дело, заведено от Министерството на правосъдието, е неоснователно, съобщава Си Ен Ен.

Процесът е най-голямото антитръстово дело в САЩ срещу голяма технологична компания, откакто преди повече от две десетилетия същото министерство се изправи срещу Microsoft заради господстващото положение на операционната система Windows.

„За 20 години технологиите напреднаха много, така че резултатите от това дело ще имат силно отражение върху начина, по който технологичните платформи ще работят в бъдеще“, каза Джон Лопатка от Юридическия факултет на Пенсилвания.

Делото срещу Google е съсредоточено върху твърдението на правителството, че компанията незаконно е извоювала господстващото си положение в областта на онлайн търсенето, като е сключила ексклузивни договори с производители на устройства, мобилни оператори и други компании, които не са оставили на съперниците възможност да се конкурират.

Чрез тези плащания в размер на милиарди долари всяка година към Apple, Samsung или оператори като T-Mobile или AT&T, Google си е осигурила статут на търсачка по подразбиране в телефоните и уеб браузърите и предполагаемо е гарантирала успеха си в ущърб на конкурентите.

„Преди две десетилетия Google се превърна в любимец на Силициевата долина като стартираща компания с новаторски начин за търсене в нововъзникващия интернет“, се казва в иска на Министерството на правосъдието. „Този Google отдавна не съществува“, допълват от ведомството.

Най-големите предполагаеми жертви в случая са конкурентни търсачки, които все още не са успели да извоюват значителен пазарен дял спрямо Google, като Bing и DuckDuckGo на Microsoft.

90% пазарен дял

Google продължава да бъде водещата търсачка в света, завладявайки 90 на сто от пазара в САЩ и по света, голяма част от който се използва от мобилни устройства iPhone и телефони с операционна система Android, собственост на Google.

В своя защита компанията твърди, че успехът ѝ се дължи на ненадминатото качество на нейната търсачка, която е оценена като отлична в сравнение с останалите още от пускането ѝ през 1998 г. от основателите Сергей Брин и Лари Пейдж.

„В обобщение, хората не използват Google, защото им се налага - те я използват, защото искат“, заяви Кент Уокър, президент по глобалните въпроси на Google, в публикация в блога си.

Процесът ще бъде ръководен и решен от съдия Амит П. Мехта, чиято оценка ще бъде взета много месеци след приблизително тримесечните изслушвания.

Залогът за Google е огромен, ако Мехта подкрепи някой или всички аргументи на правителството на САЩ.

Възстановителните мерки могат да включват разпадане на далечния бизнес на Google или заповед за преразглеждане начина на работа.

Компанията е изправена пред сериозни съдебни действия в Европа, където ѝ беше наложена глоба от над 8,2 млрд. евро за различни нарушения на антитръстовите правила, въпреки че тези решения се обжалват.

Каквото и решение да вземе Мехта, делото в САЩ почти сигурно ще бъде обжалвано и от двете страни, което може да го проточи с години.

Започналото през 1998 г. дело на Вашингтон срещу Microsoft приключи със споразумение през 2001 г., след като при обжалване беше отменено разпореждането за разделяне на компанията.

Правителството на САЩ стартира делото си срещу Google по време на администрацията на Тръмп и искът се пренесе в преходния период на президента Джо Байдън.

Байдън също се е стремял да оспорва технологичните гиганти, но с малко резултати.

През януари Министерството на правосъдието на Байдън започна отделно дело срещу Google, свързано с рекламния му бизнес, и то може да стигне до съдебен процес през следващата година.

Компанията е изправена и пред други съдебни дела от американски щати, които я обвиняват в злоупотреба с господстващо влияние в областта на рекламните технологии и в блокиране на конкуренцията в магазина за приложения Google Play.

Тази седмица Google и САЩ заявиха, че са постигнали принципно споразумение за уреждане на делото за Google Play.