Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Технологии
  3. Звезди от музикалния бизнес се обявиха срещу използването на изкуствен интелект

Технологии

Звезди от музикалния бизнес се обявиха срещу използването на изкуствен интелект

Звезди от музикалния бизнес се обявиха срещу използването на изкуствен интелект - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Кейти Пери, Били Айлиш, Джей Балвин и други се обявиха срещу "огромните" заплахи от изкуствения интелект, които "саботират творчеството".

Повече от 200 изпълнители, сред които Били Айлиш, Кейси Мъсгрейвс, Джей Балвин, Джа Рул, Джон Бон Джоуви, Джонас Брадърс, Кейти Пери, Миранда Ламбърт и други, се обявяват срещу заплахите, свързани с изкуствения интелект в музикалната индустрия.

В отворено писмо, организирано от организацията с нестопанска цел Artist Rights Alliance, известни имена от музикалния бизнес призовават разработчиците на изкуствен интелект, технологичните компании, платформите и цифровите музикални услуги да "прекратят използването на изкуствен интелект за нарушаване и обезценяване на правата на хората на изкуството", се казва в писмото, което беше публикувано във вторник от ръководената от артистите образователна и застъпническа организация и публикувано онлайн.

Изявлението на творците подчертава как изкуственият интелект е на път да промени творческите индустрии - и цялата икономика на САЩ - по фундаментални начини, които все още не са достатъчно добре разбрани, дори когато технологията се развива с бързи крачки и възможностите ѝ нарастват.

В писмото се изтъкват заплахите от ИИ, включително дълбоките фалшификати и клонирането на гласове, както и "безотговорните употреби на ИИ", като например използването на звука от ИИ за намаляване на авторските възнаграждения на артистите и използването на музикални произведения от разработчици на ИИ без разрешение за обучение и създаване на имитатори на ИИ.

„Вярваме, че когато се използва отговорно, ИИ има огромен потенциал за развитие на човешката креативност и по начин, който позволява разработването и развитието на нови и вълнуващи преживявания за музикалните фенове навсякъде“, се казва в писмото.

„Трябва да се предпазим от хищническото използване на изкуствен интелект за кражба на гласове и образи на професионални артисти, за нарушаване на правата на творците и за унищожаване на музикалната екосистема“, се казва в писмото.

Сред стотиците подписали писмото са автори на песни, известни личности и водещи развлекателни компании, сред които Били Портър, Камила Кабело, Чък Д, Дариус Рукър, Финеас, Imagine Dragons, Джей Балвин, Ja Rule, Джон Батист, Джулия Майкълс, Кейт Хъдсън, Ким Петрас, членовете на Mumford & Sons, Ники Минаж, Нора Джоунс, Pearl Jam, R.E.M., Сам Смит, Шерил Кроу, Смоуки Робинсън, Стиви Уондър, Зейн Малик и наследствата на Боб Марли и Франк Синатра.

В свое изявление изпълнителният директор на ARA Джен Джейкъбсън заяви, че заплахите от изкуствения интелект влошават и без това тежките условия на труд за артистите.
„Работещите музиканти вече се борят да свържат двата края в света на стрийминга, а сега им се налага и допълнителното бреме да се опитват да се конкурират с потока от шум, генериран от изкуствен интелект“, казва Джейкъбсен.

„Неетичното използване на генеративен изкуствен интелект за замяна на хора-изпълнители ще обезцени цялата музикална екосистема - както за изпълнителите, така и за феновете“.

Анкети