Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Василев: Великденски добавки за най-бедните пенсионери противоречи на политиката за ръст на пенсиите

Парите

Василев: Великденски добавки за най-бедните пенсионери противоречи на политиката за ръст на пенсиите

Василев: Великденски добавки за най-бедните пенсионери противоречи на политиката за ръст на пенсиите - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

„Позицията на Министерството на финансите винаги е била да се дават трайни увеличения на пенсиите, а не да се дават еднократни помощи“. Това заяви министърът на финансите в оставка Асен Василев по повод предложението на две от парламентарните комисии в НС - Комисията по въпросите на труда, социалната и демографската политика и Комисията по бюджет и финанси – да се предвидят великденски надбавки от 75 лв. за 534 хиляди пенсионери, чиито доходи са под линията на бедност от 526 лв.

Сачева: Обмисляме 75 лв. великденска добавка за 534 хил. пенсионери с доходи под линията на бедност

Както знаете нашата позиция е трайно увеличение на пенсиите, а не еднократни помощи. Моят призив към НС е да не се заиграваме с популизма, а да има трайно увеличение, както е заложено по швейцарското законодателство, заяви Василев.

„Даването на добавки предизборно е порочна практика. Тя дели пенсионерите на групи. Ако един човек има пенсия 527 лева, той няма да получи добавка, ако пенсията му е 524 лева – с 3 лева по-ниска, то той ще получи 75 лева добавка“, коментира Василев.

По думите му причината, поради която МФ е против даването на коледни и великденски надбавки за тази група пенсионери, се корени в динамиката на пенсиите – както на средната, така и на минималната през последните около 15 години.

„2009 година средната пенсия е 288 лева. 2020 година тя достига 382 лева. Това е увеличение с под 10 лева на година. През 2023 година, когато бяха направени трайни увеличения на пенсиите – 2021-ва, 2022-ра два пъти и 2023 г. средната пенсия достигна 788 лева - повече от двойно на средната пенсия от 2020 година“, обясни той.

„Защо делим пенсионерите, а не правим трайно увеличение на пенсиите им? Трайно увеличение, което те са заслужили на база техния стаж и приноса им в осигурителната система. Важно е да се каже, че нашите пенсионери имат достойнство. Тези пенсии не са подаяние, а те са си ги заслужили, като са си плащали осигуровките през годините. Деленето на пенсионерите на групи, безпринципното раздаване на пари, без те да са финансирани от бюджета, е изключително порочна практика. Тя се използва, за да може пенсиите да се държат ниски, Ние искаме пенсиите да се увеличават – и те се повишават”, категоричен е Василев.

Анкети