Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Сачева: Обмисляме 75 лв. великденска добавка за 534 хил. пенсионери с доходи под линията на бедност

Парите

Сачева: Обмисляме 75 лв. великденска добавка за 534 хил. пенсионери с доходи под линията на бедност

Сачева: Обмисляме 75 лв. великденска добавка за 534 хил. пенсионери с доходи под линията на бедност - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

„По инициатива на парламентарните социална и бюджетна комисия ще внесем предложение с промени в бюджета на НОИ за предоставяне на 75 лв. за пенсионерите под линията на бедност по повод Великденските празници. Това ще струва 40 млн. лв.”, съобщиха на съвместен брифинг Деница Сачева, председател на Комисията по въпросите на труда, социалната и демографската политика и Йордан Цонев, председател на Комисията по бюджет и финанси.

„Тези разходи не касаят трансфери от бюджета, ще има вътрешни размествания в бюджета на НОИ“, поясни Цонев.

По думите на Деница Сачева от ГЕРБ-СДС мярката ще обхване 534 хиляди пенсионери, чиито доходи са под линията на бедност от 526 лв.

„Ние смятаме, че вместо да се правят дарителски кампании, държавата трябва да възстанови традицията, в която за Великден, и за Коледа, пенсионерите получаваха добавки“, добави тя.

От името на двете парламентарни комисии вече в несено предложение за приемане изменение и допълнение на Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване, което би позволило да се осъществи тази идея.

Сачева подчерта, че разчитат на подкрепа от всички колеги в парламента и посочи, че се след приемането на законопроекта, от Националния осигуритиелен институт трябва да определят извънредна дата, с която тези добавки да бъдат изплатени още преди Великден.

Анкети