Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Вътев: Проблемът с цените на храните у нас е заради липса на правила за доставка по веригата

Парите

Вътев: Проблемът с цените на храните у нас е заради липса на правила за доставка по веригата

Вътев: Проблемът с цените на храните у нас е заради липса на правила за доставка по веригата - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Проблемът с цените на хранителните продукти у нас е заради това, че няма правила за доставка по агрохранителната верига. Това заяви в ефира на БНТ министърът на земеделието и храните Кирил Вътев.

„Това е и сред проблемите, изкарали на протест фермерите в Европа, заедно с прекалено амбициозната Зелена сделка“, допълни Вътев.

По думите му, цените на храните са нещо, което държавата не може да определя и не може да контролира.

„Но държавата може да направи правила за доставка по цялата агрохранителна верига. Добрият пример е Франция, която има такъв закон. Дори еврокомисарят Войчеховски, след ескалацията на напрежението в цяла Европа от всички производители по цялата агрохранителна верига, обяви че възнамерява френския закон да се приложи в цяла Европа, в целия Европейски съюз“, обясни Вътев.

Министър Вътев: Предстоят проверки за цените на храните от магазина назад по веригата

Той разясни още, че се подготвя законопроект, чрез който всеки по веригата да получи справедливо разпределение на добавената стойност, а не да отива само накрая в търговията на дребно.

Според Кирил Вътев именно липсата на правила у нас води до това, един френски продукт, който е популярен и у нас, във Франция да струва 1,60-1,80 евро, а у нас – 8-9 лева. Е, транспортът не е толкова, коментира Вътев.

Анкети