Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Министърът на земеделието: Сега протестират тези производители, които са забравили, че има пазар

Парите

Министърът на земеделието: Сега протестират тези производители, които са забравили, че има пазар

Министърът на земеделието: Сега протестират тези производители, които са забравили, че има пазар - Tribune.bg
Снимка:
© Кадър/Нова тв

„Държавата трябва да създава условия, а останалото е предприемаческа инициатива. В България имаме ферми с изключителни добиви на мляко, имаме стопансва с изключителни добиви на плодове и зеленчуци. Тях няма да ги видите на протест, те са концентрирани в работата си. Работят, произвеждат, продават и печелят. Тук са тези, които са забравили, че има пазар, забравили са, че трябва да бъдат конкурентни и искат основно субсидии. Всички се нуждаят от такива. В цяла Европа получават, нашите производители трябва също да се подпомагат. Те са ощетени още при подписването на договора за членство в ЕС. България се е съгласила размерът на европейските субсидии да бъде 80% от тези в старите страни членки. Това е несправедливост, която трябва да приключи". Това заяви в ефира на Нова тв министърът на земеделието и храните Кирил Вътев.

По думите му практиката да се подпомага всеки, който иска, означава, че не се знае какво се прави, а това трябва да бъде подредено. „За да се случи това, едни хора трябва да спрат да крещят, а да седнем и да направим анализи”, добави министърът.

Когато има желание за диалог, има и резултат. Когато няма желание за диалог, а само за протести, е логично да търсим друг път на мисълта за техните цели. Голяма част от исканията на протестиращите са политически. Когато казваш, че си зле и смяташ, че оставката на министър и премиер ще реши проблема ти, това води до логични изводи, че исканията ти са политически.

Той уточни, че не трябва да се угажда, а да се търси резултат. „2023 година е била тежка за зърнопроизводителите, защото те засяха скъпа реколта през 2022-ра, когато получиха и големи печалби. Заедно с ръста на цените на зърнените култури, нараснаха и тези на торове и препарати и всичко, което определя себестойността на заложената реколта”, каза Вътев и подчерта, че зърнопроизводителите са на загуба 30% през 2023 г.

Денков и зърнопроизводителите: Съгласие има, подписваме споразумение – протестите спират

Проблемът в земеделието не е национален български, а общоевропейски и той е функция от Зелената сделка. Зелената сделка прави неконкурентно земеделието на Европа. Европейските земеделци протестират основателно срещу вноса от трети страни.

По думите му около 60% от свинското месо, 10% от телешкото и говеждото и между 90% и 100% от пилешкото месо, което консумира родният потребител е българско производство.

Министър Вътев съобщи, че предстои въвеждането на електронно идентифициране на животни. „Така във всеки един момент ще знаем къде се намери дадено животно. Но трябва да знаем за колко животни търсим устройства, затова в момента извършваме преброяване. Когато едно животно се подпомага, то трябва да бъде лесно идентифицирано“, обясни земеделският министър.

Единствено в България се подпомагат автохтонни породи, докато в останалите страни те са развити до висока производителност. „Те са ценен генофонд, но трябва да дават и продукция“, подчерта земеделският министър.

Анкети