Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Застраховане
  3. Пазарът на морски застраховки отбелязва силен растеж през 2022 година

Застраховане

Пазарът на морски застраховки отбелязва силен растеж през 2022 година

Морските застрахователни премии през 2022 година са се увеличили с 8,3%, се сочи в доклад

Пазарът на морски застраховки отбелязва силен растеж през 2022 година - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Глобалните морски застрахователни премии през 2022 г. се увеличиха с 8,3% до 35,8 милиарда долара, водени от възстановяването на търговията, нарастващите стойности на активите, намаления пазарен капацитет и корекциите на премиите, разкри в годишния си доклад Международният съюз за морско застраховане (IUMI).

Европейските пазари се разшириха, но някои азиатски пазари отбелязаха по-бавен растеж поради икономически фактори, се посочва в документа.

Премиите за океански корпуси се увеличиха с 5,7% до 8,4 милиарда долара. Фактори за това са: повишена активност, повече кораби, нарастващи стойности и намален пазарен капацитет. Въпреки този ръст исковете остават ниски, което води до положителни коефициенти на загуби в почти всички региони, се отчита в доклада.

Премиите за карго застраховки се увеличиха с 8,3% до 20,5 милиарда долара, което показва възстановяване на световната търговия след пандемията. Коефициентите на загуби също се върнаха към по-нормални нива, достигайки най-ниската си точка от 2015 г. през 2022 г., отчитат експертите.

Офшорният енергиен сектор отбеляза впечатляващ ръст през 2022 г. с премиална база от 4,1 милиарда долара, което е значително увеличение от 7,3%. По-високите цени на петрола доведоха до този растеж, което доведе до повишена офшорна дейност и по-високи средни дневни ставки. Загубите останаха ниски, което доведе до положителни коефициенти на загуби през последните години.

Докладът също така предоставя актуализация на базата данни за големи искове на IUMI, която вече включва искове за товари въз основа на 13 полета с данни за четвърта поредна година. Големите загуби се анализират по отношение на тежестта, честотата, местоположението и причината.

„Нашият годишен статистически доклад се превърна в дългоочакван дескриптор и анализ на текущото състояние на пазара на морско застраховане“, каза Ларс Ланге, генерален секретар на IUMI. Той посочи, че силното представяне във всички бизнес линии, с увеличена глобална премийна база и подобрени коефициенти на загуби, може да се дължи на възстановяването на глобалната търговия след пандемията и подобрената дисциплина при подписването.

„Застрахователите продължават да работят в среда с относително ниски искове, което е добра новина за всички заинтересовани, но трябва да внимаваме за връщане към по-обичайни нива на загуби сега, когато корабоплаването и офшорната дейност се нормализираха след Covid“, заключи Ланге.

Анкети