Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Застраховане
  3. Експерт: Доста назад сме от съседните ни държави по показател „дял на застраховано домашно имущество“

Застраховане

Експерт: Доста назад сме от съседните ни държави по показател „дял на застраховано домашно имущество“

Експерт: Доста назад сме от съседните ни държави по показател дял на застраховано домашно имущество - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

„България е доста назад по показателя "дял на застраховано домашно имущество" в сравнение с всичките ни съседки от региона. Под 10 процента от домовете на българите са защитени със застраховка, като става въпрос обикновено за ипотекирани жилища“, това в коментира пред  БТА Нина Колчакова, генерален секретар на Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ).

По думите ѝ в страните от региона, които имат сходна застрахователна култура и традиция като българската, но бяха поразени от катастрофални наводнения няколко поредни години, застраховането на домовете вече е над 60 на сто.

В Унгария застрахованите домове вече са 75 процента, в Полша - 60 на сто, в Чехия - 63 процента, в Словения - 66 на сто, в Хърватия - 25 на сто, в Румъния - 20 процента. В Турция застрахованите жилища са 14 процента, а в Гърция 15 на сто, по данни на АБЗ.

Според Колчакова климатичните промени могат да повишат нивото на застраховане и в България.

Такава тенденция вече се наблюдава в световен мащаб. Когато хората в рамките само на една седмица виждат по телевизията чудовищни наводнения, свлачища и опустошителни градушки във всички краища на света, си дават сметка че вече няма място, където климатичните промени да не са осезаема заплаха за собствеността и начина ни на живот. Застраховането е единственият съществуващ механизъм за финансово възстановяване след природно бедствие и все повече хора го осъзнават, посочи Колчакова.

По думите ѝ застраховката е единственият начин за земеделските стопани да защитят доходите си при природни стихии.

Експертът посочи още, че на застрахователния пазар у нас има голямо разнообразие от полици и те са за „всеки джоб“. Те могат да варират в приблизителни рамки от 50 лв. до 300-400 лв. на година и зависят от условия като застрахователната сума/лимит по полицата, покритите рискове, вида на имота и някои други. Когато се избира застраховка за дома, е много важно потребителят да обърне внимание най-вече на това кои рискове са покрити и кои не са. Основната и почти единствена причина за отказ за изплащане на обезщетение по имуществените застраховки е, че претенцията е била заведена за риск, който не е част от покритието по полицата или е изключен риск, посочи Колчакова.