Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Застраховане
  3. Еврохолд България: Обявените дългове от над 1 млрд. евро на Евроинс Румъния са преувеличени

Застраховане

Еврохолд България: Обявените дългове от над 1 млрд. евро на Евроинс Румъния са преувеличени

Еврохолд България: Обявените дългове от над 1 млрд. евро на Евроинс Румъния са преувеличени - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

„През последните дни медиите разпространиха информации за Евроинс Румъния, в които се твърди, че компанията, поставена под запор от румънската държава на 17 март 2023 г., може да има дългове, надхвърлящи прага от един милиард евро. Това е преувеличение и погрешно тълкуване на финансовите отчети“, се казва в прессъобщение на компанията, изпратено до редакцията на БТА.

CITR, която е съдебният ликвидатор, отговарящ за застрахователната компания в Румъния, е направила публично достояние факта, че непогасените дългове на Евроинс Румъния, която е в несъстоятелност от 9 юни, възлизат на 600 милиона леи към този момент, но потенциалната експозиция достига 5 милиарда леи (над един милиард евро), се посочва в подадената информация. В нея се отбелязва още, че повечето задължения представляват прогнозни щети, които към момента не са материализирани и не са сигурни.

„За съжаление за тяхната професионална репутация, CITR не са изяснили какво се разбира под „потенциална експозиция“, а начинът, по който са предали това в медиите, създаде голямо объркване на всички нива“, уточняват от компанията.

Според Евроинс Румъния общата сума на приетите вземания с право на глас възлиза на 622 милиона леи, от които около 9,51% представляват дългове към дружества от Групата на ЕИГ (EIG), включително чрез факта, че ЕИГ е приет за най-големия единичен кредитор.

„Поради дублирането на искове от различни страни (Гаранционен фонд, BAAR, сервизи и т.н.) реалната дължима сума, свързана с ищците и приета от ликвидатора, е малко над 400 милиона леи“, се уточнява в съобщението до медиите.

В документа се посочва още, че общата сума, поискана от Гаранционния фонд от 2,14 милиарда леи, е близка до общия размер на прогнозните технически резерви от Евроинс Румъния към момента на отнемането на лиценза и последващото дублиране на искове увеличава нереалистично общата сума на задълженията.

„По този начин сумата от 5,1 милиарда леи е силно подвеждаща, тъй като от нея: 2,14 милиарда леи представляват хипотетични дългове към FGA (Гаранционен фонд), от които само 17 милиона леи (3,4 милиона евро) са изискуеми дългове. Останалата част, почти 2,12 милиарда леи, е възможен дълг, представляващ потенциални искове, които дори са спрени от настоящия ликвидатор поради общата несигурност дали тези искове някога ще се осъществят. 515 милиона леи се дължат на компании от групата на ЕИГ, чиито вземания са надлежно приети от съдебния администратор. 361 милиона леи представляват потенциални вземания на водеща, базирана в Германия, презастрахователна компания, но само 17 милиона леи са дължими като реално плащане в следствие на отнемането на лиценза на Евроинс Румъния от ASF (румънския орган за финансов наздор) и съответното прекратяване на договора с Евроинс Румъния“, се посочва в прессъобщението.

Други 161 милиона леи са приети вземания на BAAR (Офиса на застрахователите на моторни превозни средства от Румъния), но повечето от тях са или несигурни и дублирани с исковете, които трябва да бъдат платени от FGA и/или други ищци, и съответно с настоящи изискуеми вземания на Евроинс Румъния спрямо BAAR на стойност 97 милиона леи.

„Следователно разглежданата дупка, смятана за установена от ликвидатора, не е свързана с конкретна дължима сума от Евроинс Румъния”, обясняват от компанията и допълват: “Ако вземем предвид приетите задължения с право на глас (допустими вземания) от Евроинс Румъния на стойност 622 милиона леи, сумата е много по-малка от активите, които са били налице към момента на отнемане на лиценза на компанията на 16 март 2023 г.“

„Останалата сума, около 4,5 милиарда леи, е чиста спекулация“, се подчертава в съобщението на компанията.