Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Застраховане
  3. Ръстът в кражбите на коли оскъпява цените на полиците за „Каско“ в Канада

Застраховане

Ръстът в кражбите на коли оскъпява цените на полиците за „Каско“ в Канада

Ръстът в кражбите на коли оскъпява цените на полиците за Каско в Канада - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Застрахователните ставки за някои автомобили в Канада се увеличават. Причината за това е нарастващата криза с кражбите на автомобили.

Rates.ca, сайт за събиране на застрахователни цени, съобщава, че застрахователните премии за най-често крадени модели автомобили са се увеличили между 25 до 50 процента през последните две години.

„Доколкото ни е известно, някои застрахователи прилагат тази „допълнителна такса за висок риск от кражба на автомобил“ само в определени високорискови региони и/или за определени високорискови превозни средства“, посочват от Застрахователното бюро на Канада пред Global News, ден след като докладът с тарифите на компаниите беше публикуван.

„Много застрахователи също се отказват от тази допълнителна такса, ако притежателят на полицата избере да предприеме проактивни стъпки, описани от застрахователя, за да защити по-добре своя автомобил“, посочват още те.

Според застрахователни експерти, които участват активно и в разследването на престъпления, страната е в национална криза. Според данните на една от най-големите застрахователи, който оперира в Канада само за първото полугодие на 2023 година са регистрирани повече кражби на автомобили отколкото през цялата 2022 година.

Застрахователите коментират, че Канада се е превърнала в „страна източник“ за откраднати превозни средства и че международните крадци се насочват там поради лесната кражба. Откраднатите превозни средства се изпращат до места като Африка, за да осигурят нетна печалба на крадците.

Застрахователните компании са пострадали заради по-големите кражби. През 2022 г. застрахователната индустрия е загубила 1 милиард долара поради искове за кражби, според Rates.ca, значително увеличение спрямо 2021 г.

Кражбите в Онтарио са се увеличили с близо 50 процента между 2021 г. и 2022 г., докато Квебек е над 50 процента, Алберта е близо 20 процента, а Атлантическа Канада е нараснала с близо 35 процента, според данните на Équité.