Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Застраховане
  3. Щетите от природни бедствия в света през 2022 г. са били на стойност от 275 млрд. долара

Застраховане

Щетите от природни бедствия в света през 2022 г. са били на стойност от 275 млрд. долара

Щетите от природни бедствия в света през 2022 г. са били на стойност от 275 млрд. долара - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Швейцарската група за презастраховане Swiss Re оценява загубите, настъпили в света миналата година от природни катастрофи, на 275 млрд. долара, информира ДПА. 

По-малко от половината от тази сума - 125 млрд. долара, е покрита от застраховки, според компанията.

За втора поредна година сумата на застрахованите загуби е над 100 млрд. долара, като се повишава средно с 5 до 7 процента годишно през всяка от последните няколко години. 

„Най-скъпото“ природно бедствие е бил ураганът Иън в американския щат Флорида, причинил застрахователни загуби за между 50 и 65 млрд. долара. Според документите на Swiss Re това в била природната катастрофа, нанесла най-много щети след урагана „Катрина“ през 2005 г., който опустоши Ню Орлиънс и околностите му.

Компанията посочва също така щетите от зимните бури в Североизточна Европа (над 4 млрд. д.), от градушки във Франция (над 5 млрд. д.) и по-високите от средните за света щети от наводнения в Източна Австралия.

Инфлацията е увеличила разходите, тъй като по-високите цени са оскъпили сгради, автомобили и други застраховани обекти, тласкайки по този начин нагоре и застрахователните искове.

Природните катастрофи често са по-тежки в по-бедни региони на света и обикновено отнемат там повече човешки животи, отколкото в развитите страни. В по-богатите държави обаче инфраструктурата е по-скъпа, а и повече хора се застраховат, което увеличава загубите на застрахователите.

Анкети