Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Застраховане
  3. След наводненията по Южното Черноморие: Застрахователите изцяло се съобразяват със ситуацията, сроковете са удалжени

Застраховане

След наводненията по Южното Черноморие: Застрахователите изцяло се съобразяват със ситуацията, сроковете са удалжени

След наводненията по Южното Черноморие: Застрахователите изцяло се съобразяват със ситуацията, сроковете са удалжени - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

„Всички заявления за претенции ще бъдат приети от застрахователите, сроковете за подаване са удължени, за да могат пострадалите да бъдат обслужени спокойно.  Застрахователите изцяло се съобразяват със ситуацията и правят всичко възможно да улеснят клиентите си“, заяви пред БНР Нина Колчакова, генерален секретар на АБЗ.

Съветът е пострадалите лица да се обърнат към техния застраховател и да следват стриктно неговите инструкции. Не се изискват и не е необходимо представянето на документи, например от метеорологични служби, за това, че е имало природно бедствие. Нина Колчакова посочи, че собствениците не трябва да се свалят регистрационните номера, ако пострадалото средство е каравана или кола, която е отнесено в морето.

„Не говорим само за пострадалите от природното бедствие по южното Черноморие. Имаме коли потънали в Егейско и Йонийско море, говорим и за наводненията в Гърция“, уточни Нина Колчакова.

Обезщетение може да се очаква срок до 15 работни дни, считано от датата на представяне на всички документи, необходими за установяване на събитието и размера на плащането.

Липсва точна статистика до колко жилищният фонд е застрахован. По изчисления на АБЗ едва между 10% и 15% от недвижимото имущество на гражданите - търговско и лично - е застраховано. Средно за Европа са между 30% и 50%. Има и държави, където е въведено задължително имуществено застраховане  - Турция, Румъния. Ниският дял на застраховано имущество у нас поставя обществото в опасност поради това, че рискът не е прехвърлен на застраховател, обясни Колчакова. Това означава, че всяко домакинство, всеки малък бизнес го носи лично и ако се случи рисково събитие, природно бедствие, то те трябва със собствени средства да възстановят щетите. В Турция делът на застраховани имоти се движи около 52%, което е и сред основните причини за добрия темп на възстановяване след опустошителното земетресение в съседната държава.

Нина Колчакова подчерта, че е редно всеки гражданин да поеме отговорност за личната си собствеността, а не да разчита единствено на държавата. Не е функция на държавата да помага на всеки собственик в такава степен, че той да си възстанови изцяло увреденото имущество – това е работа на застрахователите. Нейната функция е да окаже спешна помощ на пострадалите, да възстанови увредената инфраструктура.

„Държавата сме всички ние, които внасяме средства в държавния бюджет. Въпросът е къде е редно да отидат тези средства – дали за възстановяване на личните имоти на собствениците, които не са ги застраховали, или за нова инфраструктура, за заплати на лекари и учители“, добави тя.

„Финансовата грамотност е много важно житейско умение, което всеки един български гражданин трябва да притежава“, каза в заключение Нина Колчакова.

Анкети